Virtuaalilaseilla on saavutettu yllättävän hyviä tuloksia harhaluuloisuushäiriöstä kärsivillä koehenkilöillä. Lasit ja niillä katsottava elokuva saavat vainoharhaisen kohtaamaan pahimmat pelkonsa.

 

 
Kuva tekotodellisuusfilmistä, joka lievittää vainoharhoja. Niistä kärsivä joutuu kohtaamaan pelkonsa joutua suljettuun tilaan väkijoukon kanssa.

 

Kohtaa pelkosi. Näin kuuluu vanha tuttu neuvo, joka on nyt saanut uuden merkityksen.

Oxfordin yliopiston tutkijat ovat nimittäin tarjonneet paranoiaksikin kutsutusta harhaluuloisuushäiriöstä kärsiville mahdollisuuden kirjaimellisesti kohdata pelkonsa.
 

Keskellä pelottavaa tilannetta

Tutkimuksessa, joka julkaistiin British Journal of Psychiatry -lehdessä, todettiin, että harhaluuloisuushäiriön oireita voidaan helpottaa merkittävästi tekotodellisuuden avulla.

Harhaluuloisuushäiriödiagnoosin saaneet uskovat totuudenvastaisesti esimerkiksi, että muut ihmiset tarkkailevat tai yrittävät vahingoittaa heitä.

Siksi tutkijoiden luoma tekotodellisuusympäristö lähtee siitä, mitä koehenkilöt voisivat kokea istuessaan metrovaunussa tai seisoessaan hississä muiden ihmisten seurassa. Mitä suurimmalla todennäköisyydellä tilanteet ahdistaisivat tai pelottaisivat heitä.
 

Vainoharha lievittyy

Vain 30 minuutin tekotodellisuusistunnon jälkeen tutkijat pystyivät mittaamaan harhaluuloisuushäiriön oireiden lievittyneen selvästi koehenkilöillä.

Heti tekotodellisuusistunnon jälkeen 50 prosentilla koehenkilöistä ei enää ollut vaikeita oireita. Ja todellisessa elämässä koehenkilöt eivät olleet enää niin stressaantuneita kuin aikaisemmin.
 

Tehokas työkalu

Wired-sivuston haastattelussa tutkimusta johtanut kliinisen psykologian professori Daniel Freeman totesi, että tekotodellisuutta voidaan käyttää lääkityksen lisänä. Hänen mielestään se on "erittäin tehokas" työkalu.

Harhaluuloisuushäiriössä ihmiseltä katoaa turvallisuudentunne, ja tekotodellisuudella se voidaan jälleen palauttaa.