Ruotsalaistutkimuksessa selvitetään, mitä kissat naukuessaan oikein tarkoittavat.

 

Lundin yliopistossa selvitetään, mitä kissojen naukuminen tarkoittaa.
 
Lundin yliopistossa selvitetään, mitä kissojen naukuminen tarkoittaa.
 

Kissojen ja koirien omistajat puhuvat lemmikeistään usein kuten ihmisystävistään. Monet ovat vakuuttuneita myös siitä, että heidän koiransa ja kissansa viestivät haukkumalla ja naukumalla nälkäänsä, pelkoaan ja tarvettaan päästä pissalle.

Mutta ymmärtävätkö eläimet murteita? Sen ruotsalainen kissojen ystävä ja Lundin yliopiston fonetiikan tutkija Suzanne Schötz haluaa selvittää. Hän on käynnistänyt tutkimuksen kissojen kommunikoinnista.

 

Miau on viesti ihmiselle

 

Tutkimuksessa on mukana kissoja ja niiden omistajia Lundista Etelä-Ruotsista sekä Tukholmasta, joka on 500 kilometriä pohjoisempana. Koska ihmisillä on molemmilla alueilla oma murteensa, tarkoituksena on selvittää, onko kissoillakin oma murteensa.

Tutkija haluaa myös selvittää, merkitseekö kissojen naukuminen eri asioita, ja reagoivatko kissat eri tavoin riippuen siitä, kuinka niille puhutaan. Sekin kaipaa selvitystä, miksi kissat ylipäätään naukuvat.

Se tiedetään jo, että kun kissa sanoo "miau", viesti on yleensä tarkoitettu ihmiselle, ei esimerkiksi toiselle kissalle.

 

Puhutaan kuin lapsille

 

Schötzin mukaan ihmiset näyttävät puhuvan kissoilleen samoin kuin he puhuvat pienille lapsille. He käyttävät korkeampaa äänensävyä ja laajempaa äänialaa. Puheessa on myös tietynlaista melodiaa.

- Äänitämme tutkimuksessa erilaisia puhetyylejä. Sitten annamme kissojen kuunnella niitä ja tarkkailemme samalla kissojen korvien liikkeitä, pään asentoa ja kehon kieltä.

- Jos useimmat kissat naukuvat samoin, kun ne haluavat välipalaa, tai jos ne naukuvat samoin, kun niillä on kova nälkä, voimme vähitellen ymmärtää, mitä ne yrittävät kertoa meille. Voi myös olla, että tietyt kissarodut käyttävät aina tietynlaisia naukumisääniä. Maissa, joissa on melodinen puhetyyli, myös kissoilla saattaa olla tietynlainen naukumistyyli.