lauantai, 28. toukokuu 2016

Tieteellinen läpimurto: Dna-nauhuri paljastaa yksilön salatun historian

 

BBC kertoo, että soluhistorian paljastavaa dna-"nauhuria" voidaan pitää tieteellisenä läpimurtona.

Washingtonin yliopistolla kehitetyn nauhurin avulla voidaan selvittää, miten biljoonat solut ovat syntyneet ja kehittyneet yhdestä ainoasta munasolusta. Tekniikka kertoo, miten normaali, sairas ja vaurioitunut kudos syntyvät.

Aiemmin geenitutkimuksessa on saatu tietää, miten kudokset erikoistuvat, mutta yksittäisten solujen tarinoita ei ole tunnettu.

Tutkimuksen johtaja professori Jay Shendure alkoitti kehitystyön jo vuonna 2000, mutta vasta CRISPR-menetelmän synty vei tekniikkaa todella eteenpäin.

Sen ansiosta voitiin luoda molekyylinauhuri. Shenduren kehittämä tekniikka liittyy genomeihin, joista voidaan etsiä kohtia joissa tapahtuu muutoksia. Jokainen muutos tallentuu ja periytyy solulle. Jos muutoksia etsii soluista, näkee, mistä ne ovat peräisin.

Tekniikkaa on kokeiltu seeprakaloihin, ja se toimi. Aikuisen kalan satojen tuhansien solujen alkuperä voitiin selvittää. Yllättävää oli, että suuri osa soluista on peräisin vain muutamasta lähteestä.

Tutkijat uskovat, että tekniikkaa voidaan soveltaa esimerkiksi yksittäisiin elimiin. Myös erilaisten sairauksien kuten syövän alkuperän tutkimiselle olisi varmasti kysyntää.