Tiikerit voidaan tunnistaa uuden sovelluksen avulla. Nyt KUKA TAHANSA mobiililaitteen käyttäjä voi auttaa pitämään lukua tästä uhanalaisesta lajista.

 

Jäljellä olevista tiikereistä on tärkeä pitää lukua. Uusi sovellus tunnistaa tiikerin yksilölliset kuviot ja auttaa tutkijoita laskennoissa. Kuva: Michael Nichols, National Geographic Creative; Tiikerisovellus: Wildsense.org
 
Jäljellä olevista tiikereistä on tärkeä pitää lukua. Uusi sovellus tunnistaa tiikerin yksilölliset kuviot ja auttaa tutkijoita laskennoissa.

Kun luonnonvaraisina elää enää 3160 tiikeriä, niistä on syytä pitää lukua. Määristä ei kuitenkaan ole tarkkaa tietoa, ja isojen kissojen perässä on vaikea pysyä. Riistakamerat ovat epäluotettavia ja salametsästyskin hämmentää tilannetta.

Englantilaisen Surreyn yliopiston tietotekniikan tutkija Aaron Mason on nyt kehittänyt sovelluksia, jotka tunnistavat tiikereitä turkin kuvioinnin ja naaman perusteella.

Auta tutkijoita ja lataa itsellesi Wildsense Tigers -sovellus tästä.

Raidoistaan tiikeri tunnistetaan

Ohjelma käy läpi miljoonia tiikerikuvia verkossa, ja kun se tunnistaa kuvioinnin, yksilö lisätään tietokantaan, joka pitää lukua tiikereistä reaaliajassa.

Samankaltaisia ohjelmia käytetään luonnonsuojelussa muuallakin esimerkiksi leijonien analysointiin ja tarkkailuun. Olisiko seuraava seurattava esimerkiksi karhu?