Mullassa lymyilevä Mycobacterium vaccae buustaa vastustuskykyä.
 

Maaperässä elelevä mikrobi vähentää myös tulehdusta, selvisi hiiritutkimuksessa.

Stressi keikuttaa elimistön bakteeritasapainoa, mikä voi laukaista tulehduksia. Tätä pidetään muun muassa haavaisen paksusuolentulehduksen osasyynä. Joidenkin tutkimusten mukaan mikrobeilla on yhteys myös mielialaan.

Nyt kansainvälinen tutkijaryhmä osoitti hiirillä, että pistos maaperässä yleistä bakteeria voi korjata vinoutunutta tilannetta.

Tutkijat huomasivat, että annos kuumakäsiteltyjä Mycobacterium vaccae -bakteereja vähensi hiirten paksusuolitulehduksen soluvaurioita jopa puoleen.

 

M. vaccae aktivoi hiiren immuunivasteen, mikä suojaa tulehduksilta”, tutkijoihin lukeutunut Christopher Lowry Coloradon yliopistosta sanoo tiedotteessa.

Lisäksi M. vaccae lisäsi hiirten stressinsietokykyä, jota koeteltiin panemalla ne etsimään oikeata tietä labyrintistä. Ne eivät myöskään olleet niin säikkyjä ja alistuvia kuin ennen bakteeribuustausta, tutkijat huomasivat.

Tulos korostaa mikrobien merkitystä niin tulehdussairauksissa kuin psykologisissa tekijöissä, he toteavat tiedotteessa.

Tiedetään, että mikrobimme osallistuvat immuunipuolustukseen: ne säätelevät autoimmuunireaktioita ja allergiaoireita.

Niin kutsutun hygieniahypoteesin mukaan nykyihminen ei enää ole tarpeeksi kosketuksissa luonnon mikrobien kanssa ja siksi immuunipuolustus tekee vääriä hälytyksiä eli laukaisee tulehduksia liian herkästi.

"Ennen ihmiset kohtasivat ympäristömikrobeja pilvin pimein joka päivä, mutta moderniin elämään tämä vuorovaikutus ei kuulu”, niin ikään tutkimusryhmään kuulunut Rob Knight Kalifornian yliopistosta sanoo.

Tutkijoiden mukaan altistusta pitäisikin uudestaan lisätä.