Nykyisin älypuhelinta ohjataan painalluksin ja pyyhkäyksin, mutta parin vuoden kuluttua älypuhelin arvaa toiveesi ilman, että sinun tarvitsee liikauttaa sormeasikaan. Tässä kolme tulevaisuuden tapaa ohjata älypuhelinta.

 

 
Muutaman vuoden kuluttua älypuhelin ymmärtää äänetöntä puhetta ja lukee ajatuksia. Käsiä älypuhelimen ohjaamiseen ei silloin enää tarvita.

 

 

1. Älypuhelin kuulee äänettömän puheen

 

smartphone-uden-haender-1.jpg
 

Puhe-elinten lähellä olevat elektrodit rekisteröivät äänetöntä puhetta.

 

Tunnetko itsesi tyhmäksi, kun puhut itseksesi ja annat käskyjä puhelimen henkilökohtaisille avustajille kuten Sirille ja Google Now:lle. Uuden puheentunnistustekniikan myötä ongelma katoaa.

Tekniikka perustuu infrapunaelektrodeihin, jotka rekisteröivät aivoista puhe-elimiin kulkevat hermoimpulssit, vaikka henkilö puhuisi hiljaa itseksemme.

Toistaiseksi tekniikka toimii elektrodeilla, jotka kiinnitetään kurkunpäähän, mutta tavoitteena on kätkeä laitteisto siististi korva­käytäviin. Ohjelmisto muuttaa signaalit sanoiksi.
 

2. Älypuhelin tottelee katsetta

 

smartphone-uden-haender-2.jpg
 

Infrapuna-anturit rekisteröivät katseen, joten silmän räpäytys korvaa hiiren klikkauksen.

 

Seuraamalla käyttäjän katsetta infrapuna-antureilla tietokone, tabletti tai älypuhelin tunnistaa, mitä kohtaa näytöllä tämä katselee. Kohdistin seuraa silmän liikkeitä, ja klikkaaminen tapahtuu silmää räpäyttämällä.

Tanskalainen The Eye Tribe -yritys kehittelee tekniikkaa, jolla katseohjaus tehdään automaattiseksi niin, että esimerkiksi puhelin vyöryttää näytön näkymää alaspäin katseen mukana.

Applen suunnitelmat ovat mielikuvituksellisemmat. Se on ostanut yhdysvaltalaisen Emotient-yrityksen, jonka ohjelmistolla voidaan lukea kasvoilta ihmisen tunne­tila.
 

3. Älypuhelin lukee ajatuksia

 

smartphone-uden-haender-3.jpg
 

Kuulokkeet mittaavat aivoaaltoja EEG-elektrodeilla.

 

Uuden BCI-tekniikan (brain-computer interface, aivo-tietokone­rajapinta) avulla älypuhelin voi lukea ajatuksiasi ja toimia niiden mukaan.

Älypuhelin pääsee ajatusten jäljille mittaamalla aivosolujen tuottamaa sähköjännitettä EEG-elektrodeilla, jotka on kiinnitetty vaikka kuulokkeisiin.

EEG:n mittaustulokset esitetään aivosähkökäyränä. Älypuhelin on opetettu tunnistamaan aivosähkökäyrästä tietyt ajatukset, kuten ”sytytä olohuoneen valo” tai ”selaa seuraavalle sivulle”, ja muuttamaan ne konekielisiksi käskyiksi.

Älypuhelimestasi tulee huomaamaton apuri

Nykyisin älypuhelin ja tietokone ovat fyysisiä esineitä. Muutaman vuoden kuluttua ne kutistuvat melkein näkymättömiksi apulaisiksi, jotka aavistavat ajatuksia ja lopulta jopa sulautuvat meihin.