Jäiden heikkous pienentää kuitenkin Lapissa jääpatoriskiä.

 

 

Kiiminkijoessa jääpato aiheutti isoja ongelmia pari viikkoa sitten. Lapissa jäiden heikkous pienentää onneksi jääpatojen riskiä.

 

Kiiminkijoessa jääpato aiheutti isoja ongelmia pari viikkoa sitten. Lapissa jäiden heikkous pienentää onneksi jääpatojen riskiä.

 

Vesien korkeudet ovat lähteneet voimakkaaseen nousuun Pohjois-Suomessa. Tulvavahingot ovat mahdollisia ensi viikolla.

Suomen ympäristökeskuksen hydrologi arvioi twitter-päivityksessään, että tulvavaaran vyöhyke koskee Kittilää.

Tämän vuoden suurin virtaama koko Suomessa mitattiin jo Kemijoella, 1500 kuutiota sekunnissa. Hydrologi ennusti twitterissä virtaaman nousevan viikon kuluessa 3000 kuutioon.

"Ounasjoki nousee voimakkaasti ja sen pinta yltää vahinkorajan tuntumaan viikon keskivaiheilla, aikaisintaan tiistai-iltana", tiedotti ympäristöviranomaisten Tulvakeskus sunnuntaina.

Ounas- ja Kemijoen kevättulvista ennustetaan keskimääräistä suurempia. Simojoki ja Livojoki ovat jo saavuttaneet keskimääräisen kevättulvahuippunsa.

"Jongunjärvellä vesi on noussut tasolle, jolla se yltää paikallistielle, mutta suuremmilta tulvavahingoilta Iijoella vältyttäneen", Tulvakeskus arvioi.

Ivalojoen tulvahuippu ajoittuu viikon keskivaiheille ja Tornionjoella voimakkain tulva ajoittunee toukokuun puoliväliin tai loppupuolelle.

Jäiden heikkous pienentää Lapissa jääpatoriskiä.