New Scientistin mukaan Turkin mikrobiologit ovat päätelleet, että maan suolajärvissä elää lajeja, jotka voisivat selvitä jopa Marsissa.

Niiden tutkiminen saattaisi kertoa jotain avaruuden eliöistä tai elintavoista.

Istanbulin teknisen yliopiston tekemissä tutkimuksissa käytiin läpi Acigolin, Saldan ja Yarislin järvien lajeja.

Esimerkiksi Saturnuksen kuussa Enceladusissa on hyvin suolaisia meriä, joiden pH on hyvin alkalinen, 9 ja 12 välimaastossa. Tutkittujen järvien pH on 8,6 ja 9,5 välillä.

Tutkimuksissa löytyi ainakin yksi laji, Carnobacterium viridians, joka voisi ainakin pärjätä suolaisissa oloissa. Tutkijat uskovat, että samankaltaisia lajeja on lisääkin.

Tutkimusta innostivat Mars-kuvien valkoiset kivet, jotka muistuttivat turkkilaisia mineraalikasvustoja. Ne näyttävät stromatoliiteilta, eli magnesiumin ja kalsiumin yhteen kiinnittämiltä järvien pohja-aineksilta.

Koska mikrobit erittävät magnesiumia ja kalsiumia, tutkijoita kiinnostaa seuraavaksi, pystyvätkö mikrobit myös rakentamaan stromatoliittia.

Tutkimustiimiläiset uskovat, että lähempi tutustuminen suolajärvien mikrobeihin voi paljastaa muun muassa sen, jättävätkö mikrobit itsestään jälkiä. Jos sellaisia löytyisi, niitä voisi etsiä Marsista saaduista kivinäytteistä.