Suorakulmaista muodostelmaa väitettiin kasvillisuuden peittämäksi tuntemattomaksi pyramidiksi.
 

Viime päivinä mediassa on kerrottu teinipojasta, joka onnistui yhdistämään mayojen käyttämät tähtikartat näiden muinaisiin kaupunkeihin.

Muuan tähti ei kuitenkaan liittynyt mihinkään kaupunkiin. Tämän perusteella 15-vuotiaan William Gadouryn kerrottiin määrittäneen entuudestaan tuntemattoman mayakaupungin sijainnin.

Kaupungin raunioiden on väitetty todentuneen satelliittikuvista. 

"Olen varsin skeptinen uutisen suhteen", arkeoastronomiaan erikoistunut Helsingin yliopiston Marianna Ridderstad vastaa Tähdet ja avaruudelle. "Ensinnäkin pitäisi tietää, mitä ovat käytetyt mayojen tähtikuviot. Niiden summittaisen paikat tiedetään, muttei varmasti sitä, mitkä kaikki tähdet kuuluivat mihinkin kuvioon."

"Toisekseen mayarakennelmia on viidakon kätköissä edelleen löytämättä varsin paljon, joten satunnaisenkin paikan osuminen uuteen rakennelmaan vanhojen kaupunkien ympärillä on melko todennäköistä", Ridderstad sanoo.

Myös useat ulkomaiset asiantuntijat ovat kyseenalaistaneet maya-kaupunkien oletetun yhteyden tähdistöihin.

Kalifornian yliopistossa työskentelevä arkeologi Geoffrey Braswell tunnisti satelliittikuvissa näkyvän paikan.

"Olemme vierailleet alueella ja tunnemme ne oppilaideni kanssa melko hyvin", Braswell kertoo Gizmodo-sivustolle. “Ne eivät ole mayojen pyramideja."

Braswellin mukaan esimerkiksi kuvissa näkyneet suorakulmion näköiset muodostelmat ovat todennäköisesti peltoja.

“Ne ovat joko hylättyjä maissipeltoja tai aktiivisia marihuanapeltoja", Braswell toteaa. Hän perustaa arvionsa muun muassa satelliittikuvassa näkyvään kasvillisuuden määrään.