Uuden tutkimuksen mukaan Yhdysvaltain kolmanneksi yleisin kuolinsyy saattaa olla hoitovirhe, vaikka sitä ei koskaan laitetakaan kuolintodistukseen, kertoo Gizmodo.

Tutkijat Johns Hopkinsin lääketieteellisessä yliopistossa tekivät kuolinsyistä analyysin, jonka mukaan hoitovirheet kattoivat jopa 250 000 kappaletta kuolemista, jotka tapahtuivat vuonna 2013. Hoitovirheet saattoivat olla kaikkea kirurgisesta lipsahduksesta, huonoon reseptiin tai epämääräiseen diagnoosiin.

Samana vuonna ihmisiä kuoli enemmän vain sydänsairauksiin ja syöpään, jotka molemmat kattoivat 600 000 kuolemaa tuolloin.

On kuitenkin hyvin haastavaa saada tarkkaa tietoa, kuinka paljon hoitovirheet aiheuttavat kuolemia, joten tutkimuksen tulos ei ole täysin tarkka.

Mutta tutkijat nostivat esiin silti yhden merkittävän väitteen. Vaikka hoitovirheistä on vaikea puhua, olisi silti erittäin hyödyllistä ainakin tarjota mahdollisuus raportoida niiden yleisyys kuolinsyynä.

Terveydenhoidosta on tietenkin mahdotonta poistaa inhimillisiä virheitä, mutta jos niistä voitaisiin keskustella vapaammin, voitaisiin myös kehittää tehokkaampia protokollia ja turvallisuustoimenpiteitä niiden välttämiseksi.