Amerikkalaistutkijat keräsivät kännykkäsovelluksen avulla tietoja yhteensä 6 000 ihmisen nukkumistottumuksista. Heidän mukaansa hollantilaiset nukkuvat keskimäärin lähes tunnin enemmän kuin japanilaiset.

Nainen nukkuu. 

 

 

Naiset nukkuvat keskimäärin puoli tuntia pidempiä yöunia kuin miehet, selviää yhdysvaltalaisen Michiganin yliopiston tutkimuksesta, jossa kartoitettiin eri ikäisten ja eri maalaisten ihmisten nukkumistottumuksia.

Tutkimuksen mukaan naiset sekä menevät hiukan aiemmin nukkumaan että heräävät vähän miehiä myöhemmin. Sukupuolten erot ovat suurimmillaan 30–60-vuotiailla.

Keski-ikäiset miehet saavat vähiten unta, usein vähemmän kuin suositellut 7–8 tuntia. Tutkijoiden mukaan puolenkin tunnin jatkuvalla univajeella voi olla huomattavia vaikutuksia kognitiivisiin toimintoihin ja terveyteen.

Hollantilaiset ovat maailman unikekoja

Tietoja nukkumaanmeno- ja heräämisajoista kerättiin älypuhelinsovelluksella, jonka Michiganin yliopisto lanseerasi vuonna 2014. Sovelluksen tarkoitus oli auttaa ihmisiä sopeutumaan aikaerorasitukseen, mutta sen välityksellä tutkijat saivat myös anonyymiä dataa nukkumistottumuksista yhteensä noin 6 000 ihmiseltä yli sadasta maasta.

Myös maiden välillä havaittiin eroja yöunien pituudessa. Kun huomioon otetaan parikymmentä maata, joista oli eniten vastaajia, hollantilaiset nukkuivat pisimpiä yöunia: keskimäärin kahdeksan tuntia ja 12 minuuttia joka yö.

Japanissa ja Singaporessa nukuttiin lyhimpiä unia, keskimäärin seitsemän tuntia ja 24 minuuttia yössä. Suomea ei mainita tutkimuksessa erikseen.

Syynä myöhäinen nukkumaanmeno, ei aikainen herätys

Liian lyhyiden yöunien syynä on tutkijoiden mukaan useimmiten myöhäinen nukkumaanmenoaika, ei aikainen herätys. Viivyttely nukkumaanmenossa taas johtuu tyypillisesti sosiaalisista syistä. Toisin sanoen siitä, mihin aikaan muut samassa maassa menevät nukkumaan.

– Jos katsoo maita, joissa ihmiset todella saavat vähemmän unta, en olisi huolissani herätyskelloista vaan siitä, mitä ihmiset tekevät yöllä – onko heillä isoja illallisia iltakymmeneltä, vai odotetaanko heidän lähtevän takaisin toimistolle, tutkimukseen osallistunut professori Daniel Forger sanoi Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle.

Tutkimuksessa havaittiin myös, että ihmiset, jotka oleskelevat paljon luonnollisessa auringonvalossa, menevät yleensä nukkumaan aiemmin kuin keinovalossa oleilevat.

Tutkimus on julkaistu Science Advances -lehdessä.