maanantai, 16. toukokuu 2016

Tutkimus selvitti: sukan katoamiselle on kaava – Keskivertoasukkaalta häviää 1264 sukkaa

 

Tutkijat selvittivät, miksi toinen sukkia katoaa aina pestessä.

Samsung Newsroomin mukaan pelkästään Iso-Britanniassa katoaa kuukaudessa 84 miljoonaa sukkaa. Jokainen britti kadottaa vuodessa keskimäärin 15 sukkaa. Eliniän odotteeseen yltävä 81-vuotias on siis hävittänyt 1 264 sukkaa elämänsä aikana.  

Uutta AddWash-pesukonetta lanseeraava Samsung halusi tietää, miksi näin käy. Se pyysi psykologi Simon Moorea ja tilastotieteilijä Geoff Ellisiä tutkimaan, voisiko sukkakadon laskea kaavalla.

2 000 ihmisen otoksesta selvisi, että syitä katoihin on useita. Osittain vika on pyykinpesun monimutkaisuudessa, kun vaatteita jaetaan useampiin koneellisiin, osittain taas siinä, että sukat ovat niin pieniä. Ne jäävät herkästi jonkin alle tai vaikkapa patterin taakse.  

Myös psykologiset syyt vaikuttavat. Vastuun välttely, etsimisen laiskuus, halu uskoa, että sukat tosiaan katosivat ikiajoiksi ja inhimilliset virheet kasvattavat pyykkikatoa.

Tutkijat totesivat, että sukkahävikki voidaan myös laskea. Tilanteeseen sopii kaava, jossa sukkakatoindeksi on: (L+C)-(P x A). Mitä korkeampi tulos on, sitä todennäköisemmin sukkia katoaa.

Kaavassa L tarkoittaa pyykkimäärää, joka lasketaan kertomalla talon asukkaiden määrä viikon pesujen määrällä. C taas viittaa erilaisiin pesuihin: moneenko pinoon pyykki jaetaan ja pestäänkö esimerkiksi valkoiset, mustat ja värilliset erikseen. Saatu summa kerrotaan viikossa pestyjen sukkien määrällä.

P koostuu numerosta, joka kertoo, kuinka mieluusti pyykkiä pestään. Numero valitaan yhden ja viiden väliltä siten, että viisi viittaa pesemisestä pitämiseen.

A koostuu pyykinpesulle annetusta huomiosta. Se lasketaan valitsemalla, kuinka monta seuraavista asioista tekee jokaisen pesun yhteydessä: tarkistaa taskut, käärii hihat auki, kääntää vaatteet ympäri ja käärii sukat auki. 

Yhden sukan todennäköisyyden kadota viikon aika voi halutessaan laskea kaavalla:

0,38+(0,005 x L)+(0,0012 x C)-(0,0159 x P x A)