torstai, 19. toukokuu 2016

Tutkimus väittää: Kananmuna suojaa vauvaa allergioilta

vauva_ruoka_-630x400.jpg

 

Vauva kannattaa altistaa allergeeneille aikaisin.

Lapset, joiden ruokavalioon kuuluivat lehmänmaitotuotteet, kananmuna ja pähkinät jo ennen ensimmäistä syntymäpäivää, herkistyvät kanadalaistutkimuksen mukaan muita harvemmin näille ruoka-aineille.

Yhdysvaltain keuhkolääkärien kokouksessa esitetyn tutkimuksen mukaan erityisen arvokasta on altistuminen kananmunalle jo ensimmäisen elinvuoden aikana. Se vähensi riskiä paitsi kananmunille itselleen myös maitotuotteille ja pähkinöille herkistymisen riskiä.

Nyt tehty löydös on ensimmäinen, jossa osoitetaan lehmänmaitoon, muniin ja pähkinöihin tutustumisen ajoituksen vaikutus jo yksivuotiailla. Aiemmat tutkimukset ovat keskittyneet yhteen ruoka-aineeseen kerrallaan, niissä on tutkittu vanhempia lapsia tai vain korkean riskin erityisryhmiä.

Tutkimukseen kuului 1421 lasta. Melkein kaikki tutkimukseen osallistuneista perheistä aloittivat lehmänmaitotuotteiden antamisen lapsille ensimmäisenä vuonna, niistä puolet ennen lapsen puolivuotispäivää. Vain neljä prosenttia lykkäsi maitotuotteita ensimmäisen syntymäpäivän yli.

Sen sijaan kananmunia antoi lapsilleen ensimmäisen puolen vuoden aikana vain kuusi prosenttia vanhemmista, ja 19 prosenttia vasta ensimmäisen syntymäpäivän jälkeen.

Tutkimuksen tekijöiden mukaan allergeenisia ruoka-aineita, kuten kananmunia, pähkinöitä ja lehmänmaitotuotteoita olisi suositeltavaa antaa lapsille jo ensimmäisenä ikävuotena.

Ylipäätään kiinteään ruokaan siirtymisen suositusta on siirretty aikaisemmaksi. Nykyään suositellaan, että vauvalle annettaisiin kiinteää ruokaa imetyksen ohella jo neljän kuukauden iässä, kun aiemmin täysimetystä suositeltiin kuuden kuukauden ikään.

Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on koonnut Lastenneuvolakäsikirjaan tietopaketin muun muassa allergioista ja imetyksestä.