lauantai, 7. toukokuu 2016

Uudelleenkäynnistys virvoitti kuolinkorinoissaan sekoilleen sateellitin – Yhteyttä otettiin kolme päivä

 

 

Nasan Kepler siirtyi viime kuussa hätätila-moodiin, mutta jälleen kerran satelliitti saatiin pelastettua, uutisoi ExremeTech.

Keplerin vaikeuksista tuli tieto, kun tehtävän johtaja Charlie Sobeck sai puhelinsoiton, jossa kerrottiin, että Kepler on kohdannut totaalisen oloisen järjestelmäromahduksen.

Se oli siirtynyt suoraan normaalitilasta hätätilaan eli käytännössä laite oletti, että sen kaikki järjestelmät ovat pettäneet.

Nasa aloitti korjaustyöt mahdollisimman nopeasti miljoonien kilometrien päästä, koska hätätila kuluttaa polttoainetta. Jokainen tunti on siksi arvokas.

Keplerin ilmoitus lähes täydellisestä hajoamisesta ei tuntunut Nasasta uskottavalta, joten toivoa saattoi vielä olla.

Ensin alukseen otettiin yhteys varaverkon kautta. Yhteys toimi vaihdellen, koska Keplerin kommunikaatiojärjestelmä suuntautuu Maahan ainoastaan muutaman tunnin välein.  

Kolmen päivän jälkeen tilanteesta saatiin vihdoin jonkilainen kokonaiskuva. 

Keplerin pyöriminen voitiin etäyhteyden kautta pysäyttää ja teleskooppi käynnistää uudelleen. Järjestelmät palautuivat ennalleen, eikä polttoainekaan ehtinyt kulua loppuun.

Syytä hätätilalle ei vieläkään tiedetä.

Kepler on kohdannut aiemminkin vaikeuksia. Vuonna 2013 kaksi sen neljästä reaktiopyörästä hajosi, eikä teleskooppi ole sen jälkeen voinut tarkentaa kohteisiinsa yhtä hyvin. Aurinkotuulen ansiosta kone pystyy yhä tekemään osan tarkkailuista.