Espoon Niipperin mökkikylä laajenee, jos sitoutuneita ostajia löytyy tarpeeksi etukäteen. Vihdin Eerolan alueen toteuttaminen tulee puolestaan Helsingin päättäjien ratkaistavaksi vielä kuluvan vuoden aikana.

Espoon Niipperin siirtolapuutarha-alue.

 

Espoon Niipperin siirtolapuutarha-alueen viereiselle pellolle nousee uusi siirtolapuutarha-alue, jos kiinnostusta löytyy tarpeeksi.

 

Mistä on kyse?

  • Pääkaupunkiseudulle on suunnitteilla 200 uutta siirtolapuutarhamökkiä
  • Mökit tulisivat kahdelle alueelle: Vihdin Eerolaan ja Espoon Niipperiin
  • Vihdin alue on tarkoitettu helsinkiläisille
  • Espoosta mökin voi ostaa kuka tahansa
  • Helsingin yhdeksässä siirtolapuutarhassa on tällä hetkellä yhteensä 1926 mökkiä

Espoolaista Tuulikki Hietasta harmittaa: puolikas ruusupenkki on mennyttä kalua kylmän ja vähälumisen talven jäljiltä. Muuta valittamista Niipperin siirtolapuutarha-alueella ei sitten olekaan.

– Ollaan todella tykästytty tähän paikkaan. Tämä on ensinnäkin niin lähellä, kun asutaan Leppävaarassa. Meillä oli aikaisemmin mökki saaressa, mutta sen ylläpitäminen osoittautui iän myötä hankalaksi, kun oli kaikki tavaran viennit ja muut. Tänne pääsee autolla perille asti ja palvelut on vieressä, Hietanen luettelee.

Hän viettää miehensä kanssa noin puolet vuodesta Niipperin mökkipalstalla.

Mökit tarjolle myös muille kuin espoolaisille

Niipperin puutarha-alueen viereiselle pellolle nousee ensi vuonna uusi mökkikylä, jos ennakkovaraajia löytyy tarpeeksi. Ottajia on toistaiseksi vain joka toiselle mökkipaikalle, joten palstoja tarjotaan nyt myös ulkopaikkakuntalaisten käyttöön.

– Tänne on tulossa perinteinen, hyvin toteutettu alue, joka on kohtuuhintainen. Me tehdään omakustannehintaan, eli porukka maksaa sen todellisen kustannuksen. Pidän hyvin todennäköisenä sitä, että alue toteutuu, siirtolapuutarhayhdistyksen varapuheenjohtaja Tony Hagerlund toteaa.

68 mökkipaikasta on tällä hetkellä varattu noin puolet. Lisäksi osa jo aikaisemmin rakennetuista mökeistä on tyhjillään.

Suomen Siirtolapuutarhaliiton sihteerin Tiina Wessmanin mukaan Niipperin alueen saama vaisu kiinnostus ei heijasta laajemmin ihmisten kiinnostusta siirtolapuutarhamökkeilyyn.

Uusien alueiden haaste on se, että joutuu tekemään valtavan työn ennen kuin viljely tuottaa tulosta

– Tiina Wessman, Suomen Siirtolapuutarhaliitto

– Kiinnostus ei tosiaankaan ole hiipumassa! Siirtolapuutarhat liittyvät voimakkaasti trendiin puhtaasta lähiruuasta ja vaikka keski-ikä on puutarhoissa korkea, siellä on alkanut näkyä yhä enemmän perheitä ja nuoria ihmisiä, Wessman sanoo.

Itse Talin siirtolapuutarhassa maata kuopsuttava Wessman muistuttaa, että viljely on siirtolapuutarhanpidon perimmäinen tarkoitus, antaahan Helsingin kaupunki siitä tarkat ohjeetkin.

– Uusien alueiden haaste on se, että siellä joutuu tekemään valtavan työn ennen kuin viljely alkaa tuottaa tulosta. Kysyy malttia, kun ensimmäisen omenasadonkin tuloon voi mennä vuosia.

Helsinkiläisille mökit Vihtiin viimein?

Helsingin päättäjien ratkaistavaksi on tulossa puolestaan Eerolan mökkialueen toteuttaminen. Kaupunki on ostanut Vanhan Porintien varressa sijaitsevan tilan Vihdin kunnalta jo vuonna 1970 siirtolapuutarhakäyttöön.

– Sinne on suunniteltu yli sata ympärivuotiseen käyttöön sopivaa mökkiä ja ne varustetaan kunnallisella vesihuollolla. Alustavasti ajateltuna yhden mökin hinta tulee olemaan korkeintaan 120 000 euroa, Helsingin kaupungin rakennusviraston projektinjohtaja Maria Mannisto laskee.

Kunnallistekniikan rakentamisesta kaupungille koituvan menoerän suuruus on vielä hämärän peitossa. Kaupungin investointihalu ratkaissee koko alueen kohtalon.

– Se on se suurin kysymys, että missä määrin kaupungin pitäisi osallistua hankkeen rahoittamiseen. Parhaillaan etsitään sellaista ratkaisua, että alue olisi kaikin puolin toteuttamiskelpoinen. Viimeksi Helsinki on tehnyt siirtolapuutarha-alueen vuonna 1976, eli siinäkin mielessä toivoisin, että Eerola toteutuisi.

Vastineeksi Helsinki saisi tonttivuokratuloja alueen mökkiläisiltä. Mannisto toivoo, että Eerola etenisi päätöksentekovaiheeseen vielä kuluvan vuoden aikana. Koemarkkinointikierroksella noin 600 henkilöä osoitti kiinnostusta aluetta kohtaan.

Lyhyellä mökkimatkalla on sekä hintansa että hyötynsä

Espoon Niipperiin parhaillaan suunnitteilla olevien mökkien hinta on noin puolet Vihdin Eerolan hintatasosta. Kymmenien tuhansien eurojen mökki on hintansa väärti ainakin Tony Hagerlundin mielestä.

– Kun mökki on lähellä, niin se yhdistyy arkeen ihan eri tavalla kuin se, että ajellaan horisonttiin viisi tuntia ja tullaan sunnuntai-iltana takaisin. Ja jos tulee sukulaisia kylään, niin heidät voi viedä mökille nukkumaan, jos kotiin ei mahdu ja niin edelleen.

Tuulikki Hietanen uskoo niin ikään, että halua mökkeilyyn riittää, mutta hinta kirpaisee innokkaintakin puutarhuria.

– Kun tässäkin käy ihmisiä paikkoja katsomassa, niin kyllä minusta näyttää siltä, että kiinnostusta on. Tämä taloustilanne vain taitaa olla sellainen, että ihmisillä ei välttämättä ole rahaa irrottaa niin paljon.

Perinteiset mökit menevät kaupaksi, jos hinta on oikea

Suomen Siirtolapuutarhaliiton varapuheenjohtaja Maarit Humaloja mökkeilee Vallilan siirtolapuutarha-alueella. Humalojan arvion mukaan perinteiset mökit tekevät kauppansa, jos hinta on kohdallaan.

– Hinnat saisivat tulla vähän alaspäin, että esimerkiksi lapsiperheillä olisi mahdollisuus ostaa mökki vaikka juuri tästä Vallilan alueelta. Toisaalta on muistettava, että osassa mökeistä on hyvä varustelutaso, on lämpöpumput ja muut, ja se tietysti nostaa hintaa. Ruotsissa sikäläinen liitto on määrännyt hintakaton mökeille ja se on omiaan jarruttamaan myös sitä varusteluintoa, Humaloja sanoo.

Helsingin yhdeksällä siirtolapuutarha-alueella ei hintojen välillä ole eroa. Mökin hinta määriytyy mökin kunnon mukaan. Halvimmillaan mökkejä on myyty noin 30 000 eurolla, mutta silloin ostajan tehtäväksi on viljelyn lisäksi tullut isot kunnostustyöt.

Tiina Wessman kertoo nähneensä myynti-ilmoituksia, joissa vanhoille siirtolapuutarhamökeille on lätkäisty yli 100 000 hintalappu.

– Mutta niissä tapauksissa mökit ovat olleet viimeisen päälle remontoituja ja varusteltuja.