Aalto-1-nanosatelliitissa käytetään elektroniikkaa, joka ei ole suunniteltu kestämään avaruussäteilyä. Se ei haittaa, koska ohjelmisto pystyy korjaamaan virheet.

Aalto-yliopiston opiskelija Joonas Javanainen käsitteli tiedotteen mukaan diplomityössään satelliitin vikamekanismeja. Pohjalla on Linux-käyttöjärjestelmä, joka pyörittää Aallon opiskelijoiden kehittämää ohjelmistoa.

Avaruussäteily saattaa vaihtaa yksittäisen bitin tietokoneen jossakin osassa. Se ei välttämättä vaikuta satelliitin toimintaan, mutta pahimmassa tapauksessa se voi aiheuttaa laskentavirheitä tai kaataa ohjelmiston. Säteily voi myös vaurioittaa laitteistoa pysyvästi.

Satelliitissa käytetään useita vahtikoiramekanismeja, jotka valvovat järjestelmän eri osia ja voivat käynnistää satelliitin uudelleen ongelmatilanteissa. Myös maa-aseman kanssa viestimistä vahditaan, ja satelliitti vaihtaa automaattisesti radiota, jos maa-asemasta ei ole kuulunut pitkään aikaan.

Satelliitti voi pyytää maanpinnalta tulevaa komentoa uudelleen, jos se epäilee virhettä.

Tärkeimmät satelliitin osat on kahdennettu. Laiteparista vain toinen on aina kulloinkin käytössä. Jos toinen rikkoontuu, toinen tulee käyttöön.

Aalto-1 on Suomen ensimmäinen tutkimussatelliitti, ja se laukaistaan avaruuteen heinäkuussa 2016. Mukana on kolme tieteellistä tutkimuslaitetta.