Keruutuotetarkastaja Martti Hakala muistuttaa, että korvasienet pitää puhdistaa ennen sienten koriin laittamista. Korvasienten lokerot ovat muuten täynnä hiekkaa.

Korvasieni

 

 

Tunnettu lemiläinen sieniharrasta ja keruutuotetarkastaja Martti Hakala ihmettelee ihmisten intoa kerätä korvasienet puhdistamattomina koriin.

– Ihmiset laittavat korvasienet koriin multineen päivineen, ja sen jälkeen kotona on edessä hirveä putsaaminen.

Putsaamattomista korvasienistä varisee korissa multaa ja hiekkaa, jotka ajautuvat korissa olevien korvasienten käytäviin.

– Kun tekee sienistä keittoa, niin takuuvarmasti hiekka vaan narskuu hampaissa.

Korvasienet täytyy siis Hakalan mukaan putsata heti maasta irrottamisen jälkeen. Sientä ei kuitenkaan kerätessä pidä leikata juuresta poikki.

– Kaikki sienet kerätään maasta juurineen. Sen jälkeen sientä pidetään pystyssä ja vasta sitten leikataan juuri pois.

Sadosta ei tule viime vuosien veroista

Keruutuotetarkastaja ja innokas sienimies Martti Hakala ei povaa viime vuoden kaltaista sienivuotta.

– Viime vuonna oli niin hyvä korvasienisato, ettei ole ollut kahteenkymmeneen vuoteen. Tyhjin korein ei hakkuualueelta kuitenkaan tarvitse tulla pois, toteaa Hakala.

Hyvä paikka korvasienten löytämiseksi on pari vuotta vanha hakkuualue. Se niin pitkään hyvä, kunnes sinne alkaa kasvaa heinää.

– Paras paikka on kangasmaasto, jossa on kasvanut mäntymetsää.

Kaadetusta kuusimetsästä korvasieniä sen sijaan löytyy selvästi vähemmän kuin entisestä mäntymetsästä.

Vinkki: Pikakahvijauhe parantaa sienen makua

Martti Hakala tekee korvasienimuhennoksen ja -keiton tavalliseen tapaan: Paistetaan pannulla keitetyt sienet. Sekaan sipulia ja kermaa. Sen lisäksi Hakala laittaa mukaan teelusikallisen pikakahvijauhetta.

– Se antaa keittoon tai muhennokseen mahdottoman hyvän maun.

Kannattaa muistaa, että korvasieni on raakana myrkyllinen. Sieni tulee keittää kaksi kertaa viiden minuutin ajan väljässä vedessä, niin että vesi välillä vaihdetaan. Myös kuivatut sienet tulee keittää kahdesti.