Rasvaisten ruokien verottaminen ohjaa ihmisiä muuttamaan ruokailutottumuksiaan. Osa muutoksista on terveellisiä, kertoo ScienceNordic.

Ylimääräinen vero tietyille ruoille ohjaa ainakin lyhyellä aikavälillä ihmisten ruokailutottumuksia, selviää Kööpenhaminan yliopiston tutkimuksesta.

Osa ihmisistä on korvannut rasvan hedelmillä ja vihanneksilla, mikä on hyvä asia, mutta osa on syönyt entistäkin suolaisempaa ruokaa, mikä taas ei ole hyvä asia, summaa tutkimuksen tekijä Sinne Smed. Smed tutki kollegoineen Tanskan rasvaveron vaikutuksia vuosina 2011–2013.

Vaikka tutkijat epäilivät, ettei rasvaverolla olisi lainkaan vaikutusta, ihmiset todella vähensivät runsaasti tyydyttyneitä rasvahappoja sisältävien ruokien ostamista neljä prosenttia.

Se, miten kansalaiset muuttivat elintapojaan, vaikuttaa myös heidän terveyteensä. Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistuissa tilastoissa näkyy, että muutos vähensi hieman tanskalaisten kuolleisuutta.

Tutkimukseen osallistumaton professori Arne Astrup Kööpenhaminan yliopistosta suhtautuu tutkimukseen kuitenkin skeptisesti. Hänen mukaansa ihmiset kyllä vaihtavat verotuksen ohjaamina ruokavaliota mutta vain toiseen yhtä epäterveelliseen.