Vauva itkee öisin estääkseen äitiään tulemasta raskaaksi ja synnyttämästä itselleen kilpailijaa. Itku on vauvan ase olemassaolon taistelussa.

 

 
Kun vauva huutaa öisin, vanhemmat eivät ehdi harrastaa seksiä, ja vauva saa pitää heidät itsellään.

Useimmat lapset suhtautuvat nuivasti pikkuveljen tai -siskon syntymiseen, koska sen jälkeen he eivät saa enää osakseen vanhempiensa jakamatonta huomiota.  

Puhtaasti hyötynäkökulmasta tarkasteltuna perheen ainokaiseksi jäämisestä on vauvalle etua, omistautuvathan vanhemmat silloin yksin hänelle.  

Vauva riistää vanhempiaan

Evoluutiobiologi David Haig yhdysvaltalaisesta Harvardin yliopistosta pitää hyötymistä perimmäisenä syynä siihen, että vauvoilla on tapana valvottaa vanhempiaan parkumalla.

David Haig ei ole testannut teoriaansa käytännössä, mutta hän perustaa käsityksenä päätelmiin vauvan, äidin ja isän eduista ja tavoitteista, jotka ovat hyvin kaukana toisistaan. 

Vauva turvaa parhaiten tulevaisuutensa itkemällä

Vauva tekee kaikkensa jäädäkseen eloon, ja äiti pyrkii pitämään elossa niin monta jälkeläistään kuin mahdollista. Isää sen sijaan kiinnostaa pelastaa vain ne lapset, jotka hän on varmasti siittänyt itse. 

Niissä yhteisöissä, joissa moniavioisuus on hyväksyttävää, jopa kaikilla sisaruksilla saattaa olla eri isä. Haigin mukaan isän, äidin ja lapsen eturistiriidat näkyvät perinnöllisissä ominaisuuksissa, joilla kukin osapuoli voi ajaa omaa etuaan. 

Vauva estää uuden raskauden

Vauvan etu vaatii, että äiti ruokkii sitä myös yöllä. Niin sanottujen epigeneettisten mekanismien vaikutuksesta ne perintötekijät, jotka säätelevät vauvan ruokahalua ja syömisrytmiä, huolehtivat äidin valvottamisesta. 

Lisäksi täysimetys ja lyhyt imetysväli estävät tehokkaasti äitiä tulemasta raskaaksi.

Vauva on perheen pomo

Vanhemmuus on melkoinen koettelemus: univaje painaa, vauvan itku repii hermoja ja kaikki muu jää aina kesken vaipanvaihdon takia. 

Vanhemmilla ei ole kuitenkaan muuta mahdollisuutta kuin rakastaa lastaan. Siitä luonto pitää huolen. Vauva kietoo heidät pauloihinsa suurilla silmillään ja pyöreillä piirteillään.