Jopa mikroskooppisen pienet annokset ovat tappavia.

 

Myrkyt ovat aihe, jota ympäröi salaperäisyys. Mitkä ovat maailman myrkyllisimmät aineet?

Aineen myrkyllisyys ilmaistaan LD50-yksiköllä. LD50 ilmaisee, miten paljon ainetta tarvitaan, jotta puolet koe-eläimistä – useimmiten hiiristä – kuolee.
 

5. Elohopea

 

some_text

 

Elohopea on jaksollisen järjestelmän 80. alkuaine. Aiemmin sitä käytettiin hampaiden paikka-aineena. Suussa käytettynä elohopea on suhteellisen vaaratonta, mutta se voi olla myös tappavaa myrkkyä riippuen siitä, millaisesta elohopeasta on kyse.

Orgaaninen elohopea on vaarallisin myrkky. Sen LD50-arvo on 1 mg/kg, kun epäorgaanisen elohopean LD50-arvo on 100 mg/kg.
 

 

4. Polonium-210

Polonium-210 on radioaktiivinen isotooppi, jolla muun muassa venäläinen agentti Aleksandr Litvinenko surmattiin. Aine on äärimmäisen myrkyllistä, sillä jopa alle gramman miljardisosa tappaa.

Polonium-210 kuuluu aineisiin, joiden myrkyllisyyttä ei voida kunnolla mitata LD50-arvolla. Polonium surmaa radioaktiivisella säteilyllä, joka tappaa elimistön solut. Myrkylliset metallit, kuten elohopea, sen sijaan tappavat, kun ne reagoivat elimistön aineiden kanssa.
 

 

3. Arseenitrioksidi

Arseenitrioksidi muistuttaa hyvin paljon sokeria, mutta ulkonäön ei kannata antaa hämätä. Sen LD50-arvo on nimittäin 13 mg/kg.

Aine on epäorgaanista, ja sitä on aiemmin käytetty rotanmyrkkynä. Myrkytystilan voi saada, jos esimerkiksi juo arseenitrioksidia sisältävää vettä. Oireet alkavat kovalla päänsäryllä. Myrkytys vahingoittaa verisuonia ja aiheuttaa vatsakipuja, oksentelua ja ripulia.
 

2. Käärmeenmyrkky

 

some_text

 

Useimpien käärmelajien myrkky on monen eri proteiinin sekoitus. Proteiinit ovat usein hermomyrkkyjä, jotka estävät aivojen hermosolujen toiminnan ja voivat esimerkiksi lamauttaa lihakset.

Käärmeenmyrkyn sisältämien hermomyrkkyjen LD50-arvo on usein alle 1 mg/kg.

Käärmeenmyrkyissä on tärkeää tietää, miten nopeasti myrkky vaikuttaa.
 

 

1. Botuliini

Vaikka joitakin botuliineja käytetäänkin kosmetiikassa, kuten Botox-ruiskeissa, niin silti botuliini on maailman myrkyllisin aine. Botuliini on proteiini, jonka LD50-arvo on 5 ng/kg – nanogramma on gramman miljardisosa.

Myrkkyä tuottaa Clostridium difficile -bakteeri, joka voi muun muassa olla syynä vaikeisiin suolistotulehduksiin.

Pienikin annos tätä myrkkyä voi lamauttaa hiiren jopa kuukaudeksi.