Jättiputki on vaarallinen vieraslaji, josta on tarkoitus päästä Suomessa kokonaan eroon.

 

 
Jättiputki voi kasvaa hyvin kookkaaksi. Se leviää tehokkaasti luontoon ja varsien kasvineste voi aiheuttaa iholle kolmannen asteen palovammoja.

 

Jättiputki voi kasvaa hyvin kookkaaksi. Se leviää tehokkaasti luontoon ja varsien kasvineste voi aiheuttaa iholle kolmannen asteen palovammoja.

 

MT:n lukija Kyllikki Ruhanen Järvenpäästä kertoo, että hänen pihansa jättiputket katosivat muutamassa viikossa, kun kasvin katkaistuun putkeen kaadettiin virtsaa.

"Sitä kannattaa kyllä kokeilla. Jättiputkemme olivat valtavan kokoisia, sillä ne oli istutettu koristekasveiksi ja niitä oli hoidettu ja lannoitettu. Silti virtsa tappoi ne niin, ettei jälkeäkään jäänyt."

Ruhanen sai jättiputken taimet alun perin siskoltaan yli kymmenen vuotta sitten, eikä silloin tiennyt, että kyseessä oli vaarallinen vieraslaji.

Kun totuus kasvista selvisi, Ruhanen alkoi katkaista sen kukinnon siementen leviämisen ehkäisemiseksi.

Ruhasen mies halusi hävittää kasvin kokonaan. Hän juuri alkoi torjua sitä virtsalla melkein päivittäin ja kertoi hankkeestaan Ruhaselle vasta sitten kun oli jättiputkien puolesta liian myöhäistä.

Suomen ympäristökeskuksen vanhempi tutkija Terhi Ryttäri pitää havaintoa virtsan käytöstä putken torjunnassa ilman muuta uskottavana, mutta käyttökelpoisuus torjunnassa vaatisi lisäselvitystä.

"Virtsa on voimakasta tavaraa sellaisenaan käytettynä ja harva kasvi sitä suurina annoksina kestää", Ryttäri kuvailee.

"Kyllähän esimerkiksi koirien merkkailupaikoiltakin nurmikko kuolee. Tämä tekee keinon käyttökelpoisuudelle vähän hallaa: jättiputket varmaan kuolevat mutta paikalla voi olla vaikea saada kasvamaan mitään muutakaan."

"Laimennettuna virtsalla taas on sopiva lannoittava vaikutus."

Ruhanen kertoo, että jättiputken entisellä kasvupaikalla on nyt pensaita, eivätkä ne ole kärsineet liiasta typestä.