Vastikään aurinkokunnan ulkopuolelta löydetyllä planeettakolmikolla on arveltu olevan elämälle suotuisat olosuhteet. Se, voisiko planeettojen pinnalla esiintyä vettä, on kuitenkin vielä arvailun varassa.

Maanantaina uutisoitiin tähtitieteilijöiden löytäneen kolme uutta eksoplaneettaa, eli aurinkokunnan ulkopuolella sijaitsevaa planeettaa. Planeetat kiertävät kääpiötähteä suunnilleen 40 valovuoden päässä Maasta, mikä on avaruuden mittapuulla kohtalaisen lähellä.

STT kertoi maanantaina, että planeettoja pidetään tähän asti lupaavimpina löydöksinä, kun etsitään aurinkokunnan ulkopuolista elämää.

Nature-tiedelehden artikkelin kirjoittamiseen osallistunut belgialaistutkija Michael Gillon sanoo, että planeetoissa yhdistyy kolme tärkeää asiaa: ne ovat kooltaan Maan kaltaisia, mahdollisesti elinkelpoisia ja niin lähellä, että niitä voidaan tutkia nykyteknologialla.

– Jos haluamme löytää elämää muualta maailmankaikkeudesta, meidän pitäisi aloittaa etsiminen tästä (löydöstä), Gillon kommentoi lausunnossaan uutistoimisto Reutersin mukaan.

Löydöstä uutisoi myös Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa.

 

Taiteilijan näkemys eksoplaneetasta.

 

Taiteilijan näkemys eksoplaneetasta.

 

 

Planeetoilla voisi ehkä esiintyä vettä

Reuters tarkentaa myös syyn, miksi planeetat saattaisivat olla elinkelpoisia: ainakin kahden planeetan kiertorata on sellaisella etäisyydellä tähdestä, että niiden lämpötila voisi mahdollistaa nestemäisen veden esiintymisen planeettojen pinnalla. Tällaista aluetta kutsutaan tähden elinkelpoiseksi vyöhykkeeksi.

Itse tutkimuksessa tosin lyödään hiukan jäitä hattuun. Tutkijoiden mukaan kaksi sisempää planeettaa ovat itse asiassa liian lähellä tähteään, että ne sijoittuisivat sen elinkelpoiselle vyöhykkeelle. Tutkijat toteavat kuitenkin niiden olevan lähellä elinkelpoisen vyöhykkeen rajaa, ja on mahdollista, että planeettojen pinnalta löytyy elämälle soveltuvia alueita.
 

Taiteilijan näkemys siitä, miltä planeettojen pinnalla saattaisi näyttää.

Taiteilijan näkemys siitä, miltä planeettojen pinnalla saattaisi näyttää.


Kolmannen, kauempana tähdestä olevan planeetan kiertorataa ei vielä tunneta tarkkaan. Sen uskotaan saavan tähdeltä vähemmän lämpösäteilyä kuin Maa saa Auringolta, mutta se saattaa silti sijoittua elinkelpoiselle vyöhykkeelle.