Luonnonsuojelujärjestö WWF lähettää sivuillaan live-kuvaa norpan suosimalta köllöttelykalliolta. Parhaimmillaan norppa on viettänyt kalliolla useita tunteja rapsutellen itseään.

Norppakameran etusivu.

 

 

WWF:n viime keskiviikkona aloittama saimaannorpan köllöttelyä esittelevä live-lähetys on saanut ihmiset innostumaan norpan katselusta.

Yhteensä norppaa on katsottu muutaman päivän aikana noin 225 000 kertaa. Vilkkain katselupäivä oli perjantaina, jolloin live-lähetystä katsottiin noin 100 000 kertaa. Lauantaina katsojia oli noin 90 000.

Suosio yllätti luonnonsuojelujärjestö WWF:n.

– Kyllä me vähän ennakoimme, että ihmisiä saattaisi kiinnostaa, mutta silti. Kun se norppa perjantaiaamuna parkkeerasi kivelle ja kävijämäärät lähtivät räjähdysmäiseen nousuun, se oli mukava yllätys, kertoo WWF:n tiedottaja Joonas Fritze.

Tarkoitus tunnistaa kaikki norpat

Idea live-kameran laittamiseksi lähti siitä, kun Itä-Suomen yliopiston tutkijat kertoivat haluavansa tunnistaa kaikki Saimaan noin 320 norppaa.

Norpat nimittäin tunnistaa niiden kylkikuvioista.

– Norpilla on yksilölliset kylkikuviot, turkkikuviot, vähän kuin ihmisen sormenjäljet.

Edes turkin karvan vaihtaminen ei muuta kuviointia.

Norppien tunnistamista varten alueella on jo kymmeniä riistakameroita, joiden avulla on saatu still-kuva noin 200 norpasta.

– Silloin tuli ajatus, että minkä takia ei voi lähettää live-kuvaa, kun tiedetään paikkoja, missä norpat viihtyvät. Päätettiin selvittää, onko tämä mahdollista, ja olihan se.

Halutaan näyttää uhanalainen eläin omassa ympäristössään

Tutkimustyön lisäksi WWF haluaa näyttää ihmisille uhanalaisen eläimen elämää sen omassa ympäristössään.

– Ja totta kai toivomme, että kun laji tulee tätä kautta tutummaksi, niin ehkä joltain löytyisi innokkuutta osallistua suojelutoimiin ja jättää vaikka kalastamatta verkoilla. Verkkokalastus kun on isoin uhka saimaannorpalle.

Kameraa saa pitää paikalla kesäkuun loppuun, mutta niin kauaa sitä ei siellä pidetä, koska karvanlähdön jälkeen norppa siirtyy viettämään aikaansa järvelle.

– Viimeistään siinä kesäkuun puolenvälin jälkeen se kuvaisi vain tyhjää kiveä. Karvanvaihdon päättymisen jälkeen norpat viettävät valtaosan ajastaan vedessä, joten kuvattavaa ei paljoa enää olisi, kertoo WWF:n tiedottaja Joonas Fritze.