Tutkijoiden mukaan syynä on korallien vaaleneminen, mikä johtuu ilmaston lämpenemisestä.

Tuhoutunutta valliriuttaa merenpohjassa.

 

Iso valliriutta on maailman suurin koralliriutta.

 

Koillis-Australian rannikolla sijaitseva Iso valliriutta on kärsinyt odotettua pahempia vaurioita.

Tutkijoiden mukaan ainakin 35 prosenttia riutan pohjois- ja keskiosien koralleista on kuollut tai kuolemassa. Tuhoutumista aiheuttaa korallien vaalenemiseksi kutsuttu ilmiö. Kun ympäröivä vesi on liian lämmintä, korallit kalkkeutuvat ja muuttuvat valkoisiksi.

Ilmastonmuutoksen lisäksi riuttaa uhkaavat muun muassa maanviljelyn juoksutukset ja korallia syövä meritähtilaji piikkikruunu.

Vaaleneminen on tuhonnut etenkin riutan pohjois- ja keskiosien koralleita, sillä etelässä veden lämpötila on lähellä normaalia kesälämpötilaa. Tutkijoiden mukaan vaaleneminen vaikuttaa kuitenkin vähitellen myös riutan eteläosaan ja hidastaa korallien kasvamista.

Maailman suurin koralliriutta

Korallimeressä Queenslandin rannikolla sijaitseva Iso valliriutta on maailman suurin koralliriutta ja Unescon maailmanperintökohde. Se on noin 2 300 kilometriä pitkä ja peittää alleen yli 340 000 neliökilometrin alueen. Ympäristöjärjestö WWF:n mukaan valliriutalla elää muun muassa yli 400 koralli-, 1 500 kala- ja 30 merinisäkäslajia. 

Australian hallitus on vakuuttanut tekevänsä töitä riutan suojelemiseksi.

Viime viikolla kävi kuitenkin ilmi, että ympäristöministeriö on painostanut YK:ta poistamaan ilmastoraportista kaikki viittaukset, jotka koskevat Australiaa ja ilmastonmuutoksen vaikutuksista maailmanperintökohteisiin. Australian mukaan viittaukset haittaavat turismia ja antavat kimmokkeita aktivistien ilkivaltaan.