Niin ihmisten kuin eläinten saamasta liiasta antibioottilääkityksestä puhutaan usein riskitekijänä antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien kehittymiselle. Nyt tutkijat ovat saaneet selville, että antibioottiresistenssin lisäksi ne vaikuttavat myös kasvihuonekaasupäästöihin, New Scientist kertoo.

EU-alueella karjaa ei ole sallittua lääkitä antibiooteilla ”varmuuden vuoksi” sairauksien estämiseksi ja kasvun kiihdyttämiseksi, jos mitään sairautta ei ole vielä havaittu. Monissa osissa maailmaa esimerkiksi nautakarjaa kuitenkin lääkitään näin.

Helsingin yliopiston ja yhdysvaltalaisen Coloradon yliopiston tutkijat selvittivät, miten nautojen säännöllinen lääkitseminen tetrasykliinillä vaikuttaa niiden ulosteeseen ja ulostetta syöviin lantakuoriaisiin. He havaitsivat, että lääkittyjen nautojen ulosteet tuottivat noin kaksinkertaiset metaanipäästöt lääkitsemättömien nautojen ulosteläjiin verrattuna.

– Olimme ylllättyneitä, että ero metaanipäästöissä oli niin iso. Uskomme, että tektrasykliinikäsittely suosii muiden mikrobien kustannuksella metanogeenisia arkkeja lehmien suolistossa, tutkija Tobin Hammer sanoo New Scientistissa.

Antibioottien vaikutus ulottui myös toisen askeleen päähän ravintoketjussa. Lääkittyjen nautojen ulosteessa ruokailleiden lantakuoriaisten ruoansulatuselimistön mikrobisto poikkesi lääkitsemättömien kakassa ruokailleiden mikrobistosta.

Muutokset eivät tappaneet kuoriaisia tai estäneet niitä lisääntymästä. Ranskalaisen Rennesin yliopiston tutkijan Anne Lizén mukaan ne voivat kuitenkin vaikuttaa kuoriaisten käyttäytymiseen ja hajuaistiin samoin kuin niiden keskinäiseen vuorovaikutukseen.

– Bakteeriflooran romahdus voi johtaa epäsuorasti käyttäytymisen muutokseen muissakin kuin kohdeorganismissa – siinä jolle antibiootti on annettu – mutta myös paikallisiin eliöyhteisöihin kokonaisuudessaan, Lizé arvioi.

Kanadalaisen maatalouden tutkimuskeskuksen tutkijan Kevin Floaten mukaan seuraavaksi olisi syytä tutkia ainakin se, kuinka pitkään antibioottien antamisen jälkeen niillä on yhä huomattavia vaikutuksia ulosteiden mikrobikoostumukseen.