Kanadalaisessa tutkimukseesa hoitotulokset olivat vaikuttavia lähes kaikilla potilailla, mutta mukana olleista 24 potilasta yksi kuoli. Hoitoon liittyy kuolemantapauksen vuoksi liian suuria riskejä ja otanta oli pieni, joten hoito ei tule laajaan käyttöön ainakaan lähivuosina.

Lääkärit kertoivat perjantaina löytäneensä tehokkaan keinon MS-taudin eli multippeliskleroosin hoitoon, kertoo uutistoimisto AFP. Hoitoon sisältyy lääkäreiden mukaan kuitenkin niin suuri riski, ettei sitä voida laajasti käyttää.

Kanadassa 24 potilasta sai voimakasta kemoterapiaa, joka tuhoaa potilaan oman immuunijärjestelmän ennen kantasolusiirrettä. 23 potilaalla yhdistelmähoito pysäytti taudin pahenemisen ja uudet aivovauriot ilman kroonista lääkitystä, raportoidaan The Lancet -lehdessä. Yksi potilas 24 tutkimuksessa mukana olleista kuitenkin kuoli maksan vajaatoimintaan.

Kahdeksalla potilaalla 23 eloon jääneistä oli pysyvää paranemista 7,5 vuoden hoidon jälkeen.

– Tämä on ensimmäinen hoito, joka on tuottanut tämän tasoisia tuloksia MS-taudin torjunnassa ja neurologisessa toipumisessa, mutta hoitoon liittyvät riskit rajoittavat sen laajamittaista käyttöä, lääkärit sanovat julkilausumassaan.

Tutkimuksessa mukana olleet 24 potilasta olivat iältään 18–50-vuotiaita, joilla tauti oli aggressiivisessa muodossa ja vammat vaihtelivat kohtalaisesta kykenemättömyyteen kävellä noin sataa askelta ilman apua.

Ottawan sairaalan tutkimusinstituutti kehottaa varovaisuuteen tulosten tulkinnassa, sillä otanta oli hyvin pieni. Koska kyseessä on aggressiivinen ja rankka hoito, mahdolliset hyödyt on arvioitava suhteessa vakaviin komplikaatioihin.

– Tulokset ovat vaikuttavia, mutta tutkimus ei todennäköisesti muuta MS:n hoitoa lyhyellä aikavälillä, koska kuolleisuus oli liian korkea, kirjoittaa puolestaan Jan Dorr berliiniläiseltä tutkimusklinikalta.

Multippeliskleroosia sairastaa yli kaksi miljoonaa ihmistä maailmassa.