Ampiaispesiä ei kannata turhan takia hävittää. Mutta jos pitää, siihen on alkukesästä mahdollisuus helpommin kuin sitten kun yhdyskunta on kasvanut suureksi. Silloin voidaan tarvita jo pelastuslaitoksen apua.

Kuvassa vadelmaa syövä ampiainen.

 

Ampiainen.

 

Mistä on kyse?

  • Ampiaispesiä ei kannata hävittää turhaan.
  • Jos pesä on ihmisten liikkumisalueella, se kannattaa hävittää jo alkukesästä, jolloin pesä on vielä pieni.
  • Suuressa ampiaispesässä saattaa olla jopa 10 000 ampiaista.
  • Ison pesän voi hävittää auringonlaskun jälkeen, kun ampiaisten aktiivisuus on vähäistä.

– Ampiaisenpesän hävittäminen on sellainen kansalaistaito, jonka voi tehdä kahdella tavalla. Oikein tai väärin, sanoo Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin johtaja Kimmo Saarinen.

Saarisen mukaan lähtökohtaisesti yhtään ampiaispesää ei kannata ehdoin tahdoin hävittää, sillä ampiaiset ovat tärkeitä kasvien pölyttäjiä. Mutta jos pesä on ihan omalla kulkureitillä tai omalla ullakolla, puuvarastossa tai vaikka lasten leikkimökin katossa, niin tokihan siitä kannattaa hankkiutua eroon, sanoo Saarinen.

– Mitä aikaisemmin pesän löytää, sen helpommalla ja turvallisemmin siitä todennäköisesti pääsee eroon.

Jos ne pääsevät karkuun, niin sitten sinä määräät suunnan ja ne määräävät vauhdin.

– Kimmo Saarinen

Kesän alussa ampiaispesässä on vain ja ainoastaan yksi ampiainen, eli kuningatar, joka perustaa pesän.

– Loppukesästä voidaan lähestyä sitten jo 10 000 ampiaista samassa pesässä. Sellaisen pesän hävittämiseen vaaditaan jo ihan erityisvehkeitä. Tiedän, että siinä on käytetty myös pelastuslaitosta apuna ja ehkä se on ollut ihan paikallaankin, sanoo Saarinen.

Pieni pesä pilttipurkkiin, iso pussiin pimeässä

Pienen pesän hävittäminen onnistuu päivänvalossa. Saarinen on hävittänyt tänä kesänä jo kolme pesää omasta talostaan.

– Ne ovat olleet sellaisia viisi senttiä halkaisijaltaan.

Ampiaisliikennettä on hyvin vähän, ja sopiva rakonen pesän hävittämiseen löytyy helposti, sanoo Saarinen.

– Se ei vaadi edes kauhean paljon edes rohkeutta. Otetaan pilttipurkki tai juomalasi, joka laitetaan pesän alle. Sitten pahvinpalasella leikataan pesä sinne lasipulloon ja sen jälkeen sen voi liikuttaa jonnekin väljemmille vesille.

 

Iso ampiaispesä.

 

Isossa ampiaispesässä saattaa olla 10 000 ampiaista.

 

Isomman pesän hävittämisessä tarvitaan jo yökyöpeliyttä, sanoo Saarinen. Ihmisten ilmoille yhdyskuntia rakentelevat ampiaislajit ovat päiväaktiivisia.

– Kun pimeä vuorokaudenaika koittaa ja lämpötila laskee, niin ampiaisyhteiskunnat rauhoittuvat. Öiseen aikaan näiden isompienkin pesien hävittäminen onnistuu aika vaivatta.

Poikkeuksena ovat herhiläiset, jotka vartoivat pesää 24 tuntia vuorokaudessa eikä lentoliikennekään rauhoitu.

– Se on meidän hienoin ja isokokoisin ampiaislaji. Herhiläispesiä ei kannata mennä varomattomasti sorkkimaan edes pimeänä aikana.

 

Herhiläinen

 

 

Herhiläinen

 

Kun ampiaispesä on turvallisesti pussitettu, sen voi siirtää haluamaansa paikkaan, sanoo Saarinen. Ei kuitenkaan toisen pihamaalle.

– Sanotaan naapurisovun nimissä, että se ei ole ensimmäisenä kaikkein fiksuin vaihtoehto. Jos ampiaispesä irrotetaan alkuperäiseltä paikaltaan ja sen vie vaikka johonkin lähimetsään tai pihan takakulmalle, niin nämä pesät eivät tule toimeen enää siellä irrotettuina.

Pussi on pidettävä kiinni tai tulee kiire

Joka tapauksessa on tarkkaan huolehdittava siitä, ettei pussi avaudu liian aikaisin.

– Jos se pussi on suljettu niin, että ne eivät pääse vapaasti ulos, niin sen voi laittaa vaikka pihanurmelle ja talloa littanaksi. Veikkaan, että sen jälkeen sieltä ei kauheasti hyökkääjiä tule. Tai sitten upottaa johonkin tai jotenkin muuten estää se, etteivät ne hyönteiset pääse karkuun. Mutta jos ne pääsevät karkuun, niin sitten sinä määräät suunnan ja ne määräävät vauhdin, sanoo Saarinen.

 

Pieni ampiaispesä laudassa kiinni

 

Pieni ampiaispesä.

 

Ja sitten loppuun varoituksen sana. Pistiäisallergisen kannattaa harkita toisenkin kerran, hävittääkö pesän itse vai antaako sen jollekulle toiselle tehtäväksi. Myös varautuminen kannattaa. Nimittäin allergiselle ampiaisen pisto voi aiheuttaa vakavan, jopa henkeä uhkaavan allergisen reaktion.