Yle Nyheter kertoo, että antibakteeriset aineet haittaavat ihmisten lisäksi myös rakennuksia.  

Helsingin yliopiston mikrobiologian professori Mirja Salkinoja-Salonen on sitä mieltä, että koulujen homeongelmat aiheutuvat ylihygieenisyydestä.

Salkinoja-Salosen mukaan ongelman ytimessä ovat desinfioivat aineet ja nykypäivän siivoustapa, jossa lattia putsataan jatkuvasti pesuaineilla huuhtelematta kemikaaleja pois. Pintoja pestään enää harvoin pelkällä vedellä.

Salkinoja-Salonen on tutkinut työssään niin toimistojen kuin koulujenkin siivouskärryjä. Professorin mukaan yli puolista löytyy biosideja, ”vahingollisia” eliöitä torjuvia kemikaaleja, joiden käyttö kostautuu monesti sisäilmaongelmina.

Kuten ihminen, myös elintila on luonnostaan bakteerien peittämä. Jos sitä siistitään jatkuvasti antibakteerisilla aineilla, sille käy samalla tavoin kuin ihmiselle, joka syö paljon antibiootteja ja käyttää desinfioivia aineita puhdistautumiseen. Bakteerien tappaminen tekee rakennuksissa tilaa homeille.

Tehokas sisäilmanvaihtojärjestelmä pahentaa ongelmia entisestään.

Salkinoja-Salonen on Ylen mukaan valmis taistelemaan biosideja vastaan. Esimerkiksi Vantaalla koulut ovatkin jo kuunnelleet professoria. Siellä biosideja sisältävät pesuaineet on otettu pois käytöstä.