Joseph Merrickin luurankoa ei pidetä yleisön nähtävillä, vaan suljetussa huoneessa lontoolaisessa Queen Maryn yliopistossa. Yliopisto haluaa myös pitää luurangon siellä.

Kuvakaappaus BBC:n sivu

 

 

Britanniassa on ryhdytty keskustelemaan siitä, pitäisikö "Elefanttimiehenä" tunnettu Joseph Merrick vihdoin haudata yli 125 vuotta kuolemansa jälkeen, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Merrickin uskotaan kärsineen Proteus-oireyhtymästä, jonka seurauksena hänelle alkoi jo pienenä kasvaa epämuodostumia.

Merrick vietti suurimman osan elämästään sirkuksessa, kunnes epämuodostuneiden ihmisten esitteleminen yleisölle kiellettiin vuonna 1886 – vain neljä vuotta ennen kuin hän kuoli 27-vuotiaana.

Kuoleman jälkeen Merrickin kudokset irrotettiin luurangosta, jota on sittemmin säilytetty lontoolaisessa sairaalassa.

"Merrick oli kristitty ja halusi kristilliset hautajaiset"

 

 

Joseph Merrick

 

 

Joseph Merrick kuvattuna kuolinvuonnaan 1890.

 

Hautaamista vaativien mielestä Merrick "lähes varmasti" vastusti ajatusta ruumiinsa pitämisestä näytteillä.

Tätä mieltä on muun muassa Merrickin entisen managerin Tom Normanin lapsenlapsi Valerie Howkins, jonka mukaan ei ole mitään epäselvyyttä siitä, etteikö Merrick halunnut kuolemansa jälkeen tulla haudatuksi kotikaupunkiinsa Leicesteriin.

– Hän oli kristitty ja olisi odottanut kristillisiä hautajaisia, sanoo BBC:n haastattelema Howkins.

Samaa mieltä on Jeanette Sitton, joka on perustanut Joseph Carey Merrickin ystävät -järjestön.

– Se on lähes selviö. Tiedämme, että hän oli harras kristitty ja tiedämme, että hänen uskonsa oli vahva.

Sittonin perustama järjestö kertoo paikallistaneensa muutama vuosi sitten Joseph Merrickin äidin ja sisarusten haudan. Paikalla on nyt myös asiasta kertova laatta. Turvallisuusongelmien takia Joseph Merrickiä ei Sittonin mielestä pitäisi kuitenkaan laskea samaan hautaan.

Merrickin luurankoa säilytetään yliopiston lasikaapissa

"Elefanttimies" Joseph Merrickin luurankoa ei pidetä yleisön nähtävillä, vaan suljetussa huoneessa lontoolaisen Queen Maryn yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan tiloissa. Yliopisto haluaa myös pitää luurangon siellä.

Yliopiston kanta on, että Merrick tiesi eläessään, että hänen ruumiinsa tullaan säilyttämään.

Tiedottajansa mukaan yliopisto keskustelee säännöllisesti Merrickin jälkeläisten kanssa. Hän korostaa myös, että luurankoa pääsevät katsomaan vain lääketieteen ammattilaiset ja opiskelijat, ja hekin tarvitsevat edunvalvojan luvan.

– Luurankoa katsomaan pääsevien odotetaan kunnioittavan Merrickin tunteita ja kerryttävän kokemusta hänen sairautensa mukanaan tuomista huomattavista haasteista, sanoo tiedottaja.

Joseph Merrickin kohtalo on tullut tutuksi myös fiktiosta. David Lynchin ohjaama, vuonna 1980 ensi-iltaan tullut Elefanttimies perustuu löyhästi Joseph Merrickin elämään.

Oikean Joseph Merrickin kerrotaan menehtyneen 11. huhtikuuta 1890 niskan murtumisen takia. Yleensä istualtaan nukkunut Merrick oli yrittänyt nukkua tavallisten ihmisten tapaan makuuasennossa.