Vuodenajalle epätyypilliset myräkät koettelevat maan etelä-, kaakkois- ja osin itäosia ennusteiden mukaan ainakin ensi yöhön saakka. Myrskytuulet ovat kaataneet puita ja katkoneet sähköjä tuhansilta kotitalouksilta.

Tuuli on puuskissa etelässä ja kaakossa vaarallisen voimakasta

– Kesällä ei yleensä ole näin voimakkaita matalapaineen aiheuttamia tuulia, vaan ne liittyvät ukkosmyrskyihin, Ylen meteorologi Matti Huutonen kertoo.

Viime viikolla riehui Salomo-myrsky. Nyt etelää, kaakkoa ja itää koetteleva myräkkä ei meteorologisesti vielä täytä myrskyn tunnusmerkkejä. Paikoitellen tuuli on kuitenkin ollut myrskylukemissa. Lappeenrannassa tuulen voimakkuudeksi on mitattu 22 metriä sekunnissa.

Hieman alempikin tuuli voi olla puuskissa vaarallisen voimakasta, Huutonen muistuttaa.

– Talvella tällaiset lukemat eivät olisi niin ihmeellisiä, kun maa on jäässä eikä puissa ole lehtiä. Nyt kesällä on lehtiä ja vettä.

Tuuli katkoo sähköjä

Ennusteen mukaan tuulet heikkenevät puolen yön maissa.

Iltapäivällä sähköt olivat poikki lähes 14  000 kotitaloudesta. Voit seurata tilannetta Energiateollisuuden sähkökatkokartasta. Paikkakuntasi hälytystilanteen voit tarkastaa tästä linkistä.

Sääolosuhteet ovat aiheuttaneet muutoksia joihinkin viikonlopun julkisiin tapahtumiin. Esimerkiksi Helsingissä Sideways-festivaalin kolme lavaa päätettiin lauantaina sulkea loppupäiväksi turvallisuussyistä.

 

Sääkartta. Kuva: Yle Sääkartta. Kuva: Yle Sääkartta. Kuva: Yle Varoituskartta klo 11.45 Kuva: Yle