Satelliitti- ja lennokkikuvat ovat johtaneet uuteen löydökseen Jordaniassa sijaitsevan muinaisen Petran kaupungin raunioilla, kirjoittaa The Economic Times.

Kuvista paljastui hiekan alle hautautunut valtava ihmisten rakentama kivitasanne.

Tasannetta on todennäköisesti käytetty seremoniatarkoituksissa, sillä sen yksi sivu on sisältänyt pylväitä sekä monumentaalisen portaikon.

Muun muassa kulttuuriperintöjen tutkimiseen keskittyneen Caorc-järjestön toiminnanjohtaja Christopher A. Tuttle sanoi, että ainoastaan kaivaukset voisivat paljastaa lisää löydöksestä ja sen alkuperäisestä käyttötarkoituksesta.

Kaivauksia ei kuitenkaan ole ainakaan toistaiseksi suunnitteilla sillä Tuttlen mukaan heti, jos jotain kaivetaan esiin, alkaa se tuhoutua muun muassa sateiden, tuulen ja auringon vaikutuksesta. Ongelma on yleinen etenkin Petran rauniokaupungin alueella.

Tasanne sijaitsee Tuttlen mukaan noin 900 metrin päässä Petran muinaisen kaupungin keskuksesta, mutta on sivussa turistien käyttämiltä reiteiltä ja kaukana keskeisistä monumenteista. Hänen mukaansa tasanne ei erotu maanpinnalta käsin ja näkyy satelliitti sekä lennokkikuvissakin ainoastaan reunaviivoiltaan.

Kivitasanne rakennettiin sen löytäneiden arkeologien mukaan luonnollisen tasanteen päälle. Sen sivut ovat 56 ja 49 metrin pituisia eli rakennelma on noin kuuden koripallokentän kokoinen.

Petran rauniokaupunki on tullut kuuluisaksi muun muassa 1980-luvulla kuvatusta Indiana Jones ja viimeinen ristiretki -elokuvasta, jonka kohtauksia kuvattiin yhdessä rauniokaupungin aarrekammioista.

Petraa on tutkittu noin 200 vuoden ajan ja Tuttle itse on ollut tutkimuksissa mukana lähes vuosikymmenen ajan.