Identiteettivarkaudet nousussa - näin suojaudut
 
 
 

Identiteettivarkaudet ovat nousseet viime vuodesta. Myös suomalaisten identiteetit ovat haluttuja.

Turva- ja vakuutuspalveluyritys mySafetyn tuoreen tutkimuksen mukaan lähes 150 000 kertoo joutuneensa joskus identiteettivarkauden uhriksi ja jopa puoli miljoonaa tietää jonkun uhriksi joutuneen tuttavapiiristään.

Tutkimuksen mukaan valtaosa arvelee identiteettivarkauksien lisääntyvän tulevaisuudessa. Näin uskovat myös asiantuntijat.

Älä luovuta tietojasi minne tahansa

Identiteettivarkaudelta voi suojautua monella tavalla. Tietojen luovuttamisen kanssa kannattaa olla erityisen tarkka varsinkin netissä. Sosiaalisessa mediassa ei kannata jakaa kaikkea mahdollista. Jos joku on tehnyt sinusta valeprofiilin tai jakaa tietojasi ilman lupaa, asiasta voi ilmoittaa palveluntarjoajalle.

Tarkkana kannattaa olla myös netin ulkopuolella. Kadonneista henkilöpapereista on ilmoitettava polisiille ja maksukortit on suljettava heti.

Henkilötietoja sisältävät paperit kannattaa viedä paperinkeräykseen silppurin kautta. Henkilötiedot voi löytää myös postilaatikosta, joten kannattaa hankkia lukollinen postilaatikko.

Identiteettivarkauden kohteeksi joutuneista yli puolet on kokenut taloudellista vahinkoa. Pahimmillaan taloudellinen haitta on noussut kymmeniin tuhansiin euroihin. Taloudellisen haitan välttämiseksi kannattaa pitää hyvää huolta lompakosta ja säilyttää siellä vain välttämättömimmät kortit.

 

Pankki- ja luottokorttien pin-koodi kannattaa suojata maksutilanteessa. Kortin voi myös rajata maantieteellisesti ja varmistaa, että sen käyttö onnistuu vain tietyillä alueilla.

Identiteettivarkaus on rangaistava teko

Syksyllä 2015 säädetty lakiasetus määrittelee, että identiteettivarkaudesta voi saada sakkorangaistuksen. Rangaistus edellyttää, että siitä tulee taloudellista haittaa tai vähäistä suurempaa haittaa asianomaiselle. Usein identiteettivarkauden yhteydessä rikosta tutkitaan myös petoksena.

Identiteettivarkauteen ei vaadita paljoa.

”Varas tarvitsee identiteettivarkauden tekemiseen vain nimen ja henkilötunnuksen, jonka saa esimerkiksi varastamalla lompakon, penkomalla paperinkeräyslaatikkoa tai poimimalla tietovuodosta netissä”, kertoo mySafetyn toimitusjohtaja Niclas Fagerlund tiedotteessa.

Uhrille kertyy paljon vaivaa

Vaikka varkaudesta ei aiheutuisi taloudellista haittaa, monelle kertyy Fagerlundin mukaan kohtuuttomasti vaivaa ja huolta selvittää tapahtumia.

”Laskujen kiistäminen vaatii monta yhteydenottoa ja ikävänä yllätyksenä koetaan usein se, ettei viranomaisilta välttämättä löydy nopeaa ja konkreettista apua tilanteessa.”