Jos katsot paljon Netflixiä – etkä halua myöntää sitä – sinun kannattaa meikata paksulti. Iho nimittäin paljastaa, millaista elämää vietät.

 

 

 
 
Jos kärsit aknesta, voi olla, että makaat liian paljon sohvalla. Tai sitten asut isossa kaupungissa.

Vietät sohvalla neljän tunnin maratonia, jonka aikana ehdit nähdä useamman jakson joko Breaking Bad- tai Downton Abbey -sarjoista. Ainoa asia, mikä sinua huolestuttaa, on se, ehditkö nukkua tarpeeksi, ennen kuin aamulla täytyy mennä töihin.

Sinun pitäisi kuitenkin olla huolissasi myös muustakin. Television katselu nimittäin näkyy ihossasi – eivätkä vaikutukset ole positiviivisia.

Itse asiassa iho kertoo paljon siitä, mitä ihmiset päivittäin tekevät. Me kokosimme tähän muutaman esimerkin:
 

Netflixin töllöttäjän iho

 

rynker.jpg

 

Uudet tutkimukset viittaavat siihen, että television ja tietokoneen näytön valo vaikuttaa ihoon, kertoo dermatologi Justine Hextall Daily Mail -lehdelle. Valo tunkeutuu syviin ihokerroksiin, jossa se tuhoaa MMP-1-entsyymiä. Tuloksena on ryppyinen ja löysä iho.
 

Cappuccinon ystävän iho

 

coffee animated GIF

 

Ihoasiantuntija Anita Sturnhamin mukaan kahviriippuvuus voi ajan mittaan tuhota ihon. Suuret määrät kofeiinia imevät vettä soluista, ja iho kuivuu. Toinen seuraus kahvin litkimisestä saattaa olla acne rosacea eli ruusufinni, joka aiheuttaa kasvoihin punotusta ja aknea muistuttavia märkäpäitä.

Kaupunki-ihmisen iho

 

gammel_0.jpg

 

Naisten iho ikääntyy jopa 10 kertaa niin nopeasti kaupungissa kuin maaseudulla. Syynä ovat ilmansaasteet, jotka vaikuttavat ihoon. Savu ja pöly kuivattavat ihoa, tukkivat ihohuokosia ja antavat hyvät kasvuolosuhteet bakteereille. Iholle ilmestyy pigmenttimuutoksia, ryppyjä ja aknea.
 

Lentäjän iho

 

melanom.jpg

 

Lentokoneen matkustamossa kierrätetään erittäin kuivaa ilmaa, joka Justine Hextallin mukaan on vahingollista iholle. Elimistön kortisoli-stressihormonin määrä kasvaa ilman vähäisen happipitoisuuden vuoksi, joten paljon lentävien iholle voi ilmestyä läiskiä ja punotusta.

Lisäksi korkealla ilmassa Auringon vahingollisen UVA-säteilyn määrä on jopa 150 prosenttia suurempaa Maan pinnan tasoon verrattuna. Silloin myös ihosyövän riski kasvaa. Lentäjillä ja matkustamohenkilökunnalla on maassa työskenteleviin ihmisiin verrattuna kaksinkertainen riski sairastua ihosyöpään.
 

Sohvaperunan iho

 

lazy animated GIF

 

Vetääkö sohva sinua enemmän puoleensa kuin kuntoilu? Silloin sinulla saattaa olla punertava, finninen ja rasvainen iho. Syynä on heikentynyt verenkierto, minkä vuoksi iho saa liian vähän happea ja ravintoaineita ja vahingoittuneet ihosolut eivät korjaudu yhtä nopeasti kuin normaalisti.