Perinteiset paperille tulostetut valokuvat haalistuvat.

Ajan saatossa värit ja valokuvat haalistuvat, mutta metalliset pikselit kestävät alkuperäisen loistavina aina, kertoo Gizmodo.

Alumiinista valmistetut pikselit tunnetaan plasmonisina pikseleinä. Niillä on aiemmin luotu yksinkertaisia muutaman mikronin kokoisia kuvia sekä näyttöjä, jotka voivat vaihtaa väriään punaisen, vihreän ja sinisen välillä. Nyt Melbournen yliopiston tutkijat ovat onnistuneet luomaan pikseleistä monivärisiä kuvia.

Plasmoniset pikselit hyödyntävät vapaita elektroneja, jotka virtaavat metalleissa. Kun alumiinista valmistaa pienen alumiinisen pikselin, jonka koko ja muoto on oikeanlainen, ja elektronit värähtelevät tietyllä taajuudella, siitä heijastuu määrätyn väristä valoa. Koko vaikuttaa väriin, ja välimatka muihin pikseleihin määrittävät värikylläisyyden.

Tutkijat ovat nyt valmistaneet ennätyksellisesti 2 000 erityyppistä pikseliä, jotka vastaavat yhtä montaa väriä ja sävyä.

Kehittynyttä tekniikkaa osoitettiin esimerkkikuvalla, jonka halkaisija on reilu senttimetri. Se on isokokoinen verrattuna aikaisempiin plasmonisiin kuviin.

Tulevaisuudessa plasmonisia pikseleitä voidaan ehkä tulostaa paperille, jolloin kuvat eivät koskaan haalistu.