Maailman ilmasto lämpenee nopeammin kuin tutkijat ehtivät kehittää kuumuutta kestäviä uusia ruokakasveja, BBC kertoo.

Esimerkiksi Afrikassa uuden maissilajikkeen käyttöönotto kestää 10–30 vuotta. Siinä vaiheessa kun viljelijät pääsevät kylvämään uutta lajiketta, kasvi kohtaa kuumemmat olosuhteet kuin mihin se on kehitetty.

Tutkijat tarkkailivat erityisesti lämpötilan nousun vaikutusta kasvukauden pituuteen – toisin sanoen kylvön ja korjuun väliseen ajanjaksoon. Lämpenevässä maailmassa tämä ajanjakso lyhenee, jolloin kasveilla on vähemmän aikaa kehittää biomassaa. Satotasot saattavat pienentyä.

Nature Climate Change -julkaisussa tutkijat arvioivat kasvukauden lyhenevän merkittävästi jo vuonna 2018 joillakin alueilla. Vuoteen 2030 mennessä vaikutus tuntuu kaikilla maissinviljelyalueilla Afrikassa.

Vaikutus satotasoon saattaa vaihdella, mutta kasvukauden lyheneminen on tosiasia. Sen vaikutus riippuu kasvinjalostuksesta. Kasvit saavat kasvaa lyhyemmän aikaa kuin mihin ne on jalostettu, professori Andy Challinor Leedsin yliopistosta sanoo.

Professori Challinorin mukaan on tärkeää nopeuttaa jalostusta, mutta ennen kaikkea pitäisi pystyä paremmin ennustamaan tulevia olosuhteita. Siinä voidaan käyttää hyväksi ilmastomalleja.

– Voimme tuottaa ennusteen mukaiset olosuhteet kasvihuoneissa ja jalostaa kasveja niissä. Tätä on jo alettu tehdä, ja tutkimuksemme vahvistaa tällaisen toiminnan välttämättömyyden.

Yksi parhaista tavoista sopeutua ilmastonmuutokseen on investointi maatalouden tutkimukseen ja uusiin viljelytekniikoihin, tohtori Andy Jarvis Trooppisen maatalouden tutkimuskeskuksesta sanoo.

– Ilmastorahastojen avulla maailman viljelijät voivat pysyä useita askelia edellä ilmastonmuutosta. Siitä hyötyy koko maailman ruokahuolto.

Tutkijat uskovat tutkimustulosten olevan yleistettävissä Afrikan ulkopuolellakin, erityisesti trooppisilla maissinviljelyalueilla.