Ilmakehän hiilidioksidipäästöt ovat pitkälti ihmisen aiheuttamia.
 
 
Ilmakehän hiilidioksidipäästöt ovat pitkälti ihmisen aiheuttamia.

Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on ylittänyt pitkän pelätyn rajapyykin.

Ilmaston lämpenemistä edistävän hiilidioksidin pitoisuus on ylittänyt ensimmäisen kerran kriittisenä pidetyn 400 miljoonasosan (ppm) rajan, kirjoittaa The Washington Post. Tulos saatiin Hawaijilla sijaitsevalla Mauna Loan observatoriolla, joka on seurannut kehitystä vuodesta 1958. Mauna Loa on maailman tärkein hiilidioksidin mittausasema.

Lehden tiedot perustuvat arvostetussa Nature-lehdessä julkaistuihin lukuihin.

Nyt Mauna Loan tutkijat uskovat, ettei hiilidioksidin määrä laske ainakaan tänä vuonna 400 ppm:n rajan alle. Huolestuttavaa kehitystä kiihdyttää vielä El Niño –ilmiö.

Hiilidioksidipitoisuuden kasvu ja ilmakehän lämpeneminen ovat ihmisen aiheuttamia ongelmia, jotka uhkaavat jo koko elollista luontoa.

Nyt ylitetyllä tasolla on suurempi kuin symbolinen merkitys. Esimerkiksi The Guardianin haastattelema tutkija Michael Slezak kutsuu  tilannetta tasoksi, ”josta ei ole paluuta”. Se tarkoittaa tilannetta, jossa ilmakehä jatkaa lämpenemistään, vaikka ihmiskunta onnistuisikin vähentämään kasvihuonekaasujen tuotantoa.

Yleensä ilmakehän CO2-pitoisuuden huippu ajoittuu toukokuulle, jolloin fotosynteesi kiihdyttää kasvien kasvua pohjoisella pallonpuoliskolla. Syyskuussa tasot taasen laskevat.

Mutta nyt El Niño sekoittaa tämän pakan, sillä ilmiö lämmittää vettä lähellä päiväntasaajaa. NASA kutsuu tilannetta ”närästykseksi”. Siinä suuret trooppiset alueet kärsivät kuivuudesta ja syttyvät palamaan. Samalla vapautuu ilmakehään valtavia määriä hiilidioksidia.

Ilman El Niñoa virstanpylväs olisi siirtynyt hieman.