keskiviikko, 8. kesäkuu 2016

Jättimäinen 3,5-metrinen apina kuoli sukupuuttoon 300 tuhatta vuotta sitten

Jo pitkään on tiedetty, tai ainakin vahvasti uskottu, että miljoonia vuosia sitten maapallolla eli jättiläismäinen apinalaji. Nyt keskustelu on noussut uudestaan pinnalle.

Uudessa Viidakkokirja-elokuvassa seikkailevan Kuningas Louien kaltainen jättiapina on saattanut olla oikeasti olemassa. Osuvasti nimetyn Gigantopithecuksen raskaat askelet tärisyttivät maata Kaakkois-Aasiassa satoja tuhansia vuosia sitten.

Kiinasta löytyneiden jättimäisten poskihampaiden ja leukaluiden perusteella on koetettu hahmotella, millainen olento Gigantopithecus on saattanut olla. Se oli ilmeisesti 3,5 metriä pitkä, painoi puolisen tonnia ja viihtyi enimmäkseen sademetsissä.

Jättiapina ei ollut ihmisen esi-isä vaan yhtenä haarana laajassa sukupuussa, josta erilaiset kädelliset ovat eri aikoina versoneet.

Gigantopithecuksia eli maapallolla noin kolme miljoonaa vuotta, kunnes ne noin 300 000 vuotta sitten kuolivat sukupuuttoon. Suuriruokainen otuksen elintila kapeni, kun ruohoaavikot alkoivat vallata sen asuinalueita.

Jättiapina ei ollut ihmisen esi-isä vaan yhtenä haarana laajassa sukupuussa, josta erilaiset kädelliset ovat eri aikoina versoneet. Periaatteessa on mahdollista, että nykyihmisen edeltäjä Homo erectus on saattanut kohdata Gigantopithecuksen silmästä silmään.

Gigantopithecus ei ole uusi löytö, vaan sen olemassaoloa on spekuloitu jo 1930-luvulta alkaen. Uuteen valokeilaan se nousi äsken New Scientist -lehden artikkelissa, jossa Kuningas Louie -tyyppisen apinan mahdollista todenperäisyyttä pohdiskeltiin tieteen kannalta.

Vuoden 1967 piirretyssä Viidakkokirja-elokuvassa Kuningas Louie esitettiin orankin kaltaisena. Tästä tekijätiimi sai aikoinaan palautetta: tarinahan tapahtuu Intiassa, eikä siellä ole tiettävästi koskaan ollut orankeja.

Taiteellis-tieteellisen ongelmaan löytyi onnekas ratkaisu, kun joku keksi kaivaa esiin jo hieman unholaan painuneen teorian Gigantopithecuksesta. Kiinalaiset tutkijat tosin uskovat sen muistuttaneen enemmän simpansseja ja gorilloja kuin orankia, jollaisena Kuningas Louie uudessa elokuvassakin esitetään.

Sen sijaan Hollywoodin kaikkien aikojen mahtavin apina, King Kong, lienee kokonaan mielikuvituksen tuotetta. Ainakaan vielä ei ole löytynyt merkkejä 7,5-metrisestä ja kymmenien tonnien painoisesta supervoimakkaasta mutta samalla herkästä mega-apinasta. Vaikka ei sekään teoriassa mahdotonta olisi.