Maailman terveysjärjestö WHO:n osana toimiva Kansainvälinen syöpätutkimuslaitos Iarc on tullut siihen tulokseen, että todella kuumana joudut juomat todennäköisesti aiheuttavat syöpää, kirjoittaa RTE News.

Samalla laitos totesi kahvin ja yrttijuoma maten olevan harmittomia, mikäli niitä juodaan niiden ”normaaleissa tarjoilulämpötiloissa”.

Tutkimuslaitosta johtava Christopher Wild sanoi uusien tutkimustulosten osoittavan, että erittäin kuumien juomien juominen todennäköisesti lisää ruokatorven syövän riskiä. Hänen mukaansa syöpäriskiä näyttää kasvattavan nimenomaan juomien lämpötila juomien itsensä sijaan.

Iarc kävi tutkimuksessaan läpi 1000 aiempaa tieteellistä tutkimusta, jotka tutkivat kahvin ja mate-yrttijuoman mahdollisia yhteyksiä syöpään. Kumpikin juomista oli vuodesta 1991 lähtien luokiteltu mahdollisesti ihmiselle syöpää aiheuttavaksi.

Tutkimustulokset ovat Iarcin mukaan myöhemmin kuitenkin osoittaneet, että kahvia tai mate-juomaa ei voi yhdistää kasvaneeseen syöpäriskiin. Sen sijaan tutkijat löysivät todisteita ruokatorven syövän yhteydestä juomien tarjoilulämpötiloihin.

Iarcin mukaan yli 65-asteisten juomien juominen saattaa todennäköisesti lisätä riskiä sairastua ruokatorven syöpään.

Iarc perustaa havaintonsa muun muassa Kiinassa, Iranissa, Turkissa ja Etelä-Amerikassa tehtyjen tutkimusten tuloksiin. Näillä alueilla tee tai mate-juoma juodaan yleensä todella kuumana. Tutkimuksessa huomioitiin muut syöpäriskiin vaikuttavat tekijät, kuten alkoholinkäyttö ja tupakointi.