Neljä lappilaista kansanedustajaa vaatii lohen ja taimenen viehekalastusoikeutta takaisin ylälappilaisille. Nyt Metsähallitus ehti myöntää paikallisille ilmaisia lupia ennen kuin huomattiin, että uusi laki estää sen.

 

Tenojoen maisemaa.

 

Kansanedustajat Mikko Kärnä, Markus Lohi, Johanna Ojala-Niemelä ja Markus Mustajärvi jättivät tänään lakialoitteen kalastuslain muutoksesta.

Lakialoitteella halutaan muuttaa vasta voimaan tullut laki siten, että maksuton viehelupa Enotekiön, Inarin ja Utsjoen kunnissa säilyisi entiseen tapaan kuntien asukkailla. Lakimuutos yllätti kaikki, sillä Metsähallitus ehti myöntää paikallisille ilmaisia lupia ennen kuin huomattiin, että uusi laki estää sen.

Uusi kalastuslaki rajoittaa Ylä-Lapin kuntien asukkaiden maksutonta viehekalastusoikeutta muun muassa Teno- ja Näätämöjoen vesistössä lohen ja taimenen nousualueilla.

Kansanedustajien mukaan mitään automaatiolupaa ei ole annettu paikallisille tähänkään saakka, vaan lupia on rajoitettu. Lakialoitteessa kiinnitetään huomio myös siihen, että lupia myyvä Metsähallitus ei asukkaita paremmin tiennyt uuden lain muutoksista, vaan jatkoi aluksi tavalliseen tapaan maksuttomien lupien jakamista.

Lappilaisedustajat vetoavat siihen, että kalastuksella on ylälappilaisille erityinen merkitys.

– Lohen ja taimenen kalastus vapavälineillä on elintärkeä harrastus monelle ylälappilaiselle alueella, jossa harrastusmahdollisuudet ovat eräpainotteiset. Moni ihminen on valinnut alueen asuinpaikakseen juuri tästä syystä. On outoa, ettei näin merkittävästä muutoksesta kalastukseen edes tiedotettu etukäteen lainvalmistelun yhteydessä, lakialoitteessa kirjoitetaan.