Lähes kokonaan halvaantunut 71-vuotias nainen on päässyt jälleen jaloilleen saatuaan kokeellista kantasoluhoitoa aivoihin aivoverenkiertohäiriön jälkeen. Muutkin kokeeseen osallistuneet 17 potilasta osoittavat toipumisen merkkejä.

 

 
 
Halvaantuneen aivoihin ruiskutetut kantasolut voivat tehdä pyörätuolista tarpeettoman.

71-vuotias yhdysvaltalaisnainen on päässyt pyörätuolista jaloilleen hoitokokeessa, joka tehtiin Stanfordin yliopistossa.

”Potilas pystyi kokeen alussa liikuttamaan vain vasenta peukaloaan. Nyt hän pystyy kävelemään ja kohottamaan kätensä pään yläpuolelle”, kertoi neurokirurgian professori Gary Steinberg New Scientistille.

Muillakin 17:lla kokeeseen osallistuneella oli halvaantunut käsi, jalka tai molemmat aivoinfarktin tai aivoverenvuodon vuoksi.

Yhdelläkään ei ollut toiveita toipumisesta, mutta vuosi kokeen jälkeen kaikilla liikkuvuus oli kohentunut ja seitsemällä merkittävästi.

Keskimäärin kokeeseen osallistujat saivat 11,4 pistettä enemmän, kun liikkuvuutta arvioitiin asteikolla 0–100.
 

Kantasolut korjaavat aivot

Kokeen suorittaneet aivotutkijat eristivät käytetyt kantasolut terveiden luovuttajien luuytimestä ja siirsivät niihin laboratoriossa Notch1-geenin.

Geenin tiedetään saavan vauvojen aivot kehittymään.

Kun tutkijat ruiskuttivat koehenkilöiden aivojen motoriikasta vastaaviin alueisiin jopa 10 miljoonaa kantasolua, aivosolut alkoivat korjata itseään.

”Uskomme, että kantasolut saavat aikuisten aivot käyttäytymään vauvojen aivojen tavoin, jolloin ne pystyvät korjaamaan vauriot erittäin hyvin”, sanoi Gary Steinberg.
 

Kantasolut mukana uudessa testissä

Stanfordin tutkijat aikovat seuraavaksi testata menetelmää laajemmalla kokeella, johon osallistuu 156 henkilöä.

Tarkoituksena on perehtyä paremmin kantasolujen vaikutustapaan ja sivuvaikutuksiin, kuten päänsärkyyn, pahoinvointiin ja nesteen kertymiseen aivoihin, kuten kävi yhdessä tapauksessa.

Tulosten odotetaan valmistuvan kahden vuoden päästä.