Joka päivä kymmenet lemmikit, tavallisimmin kissat ja koirat, lähtevät omille teilleen. Kesä on karkailujen sesonkiaikaa. Konkarietsijä muistuttaa, että koiraa ei kannata huutelemalla takaisin kotiin houkutella.

Koira rantavedessä

 

Suomen Löytöeläinavun mukaan Suomessa on noin 650 000 koiraa ja saman verran kissoja. Maaliskuun alussa karanneeksi oli ilmoitettu 600 kissa ja 150 koiraa.

 

Beigevalkoinen kollikissa kadonnut Petäjävedellä ja nähty viimeksi 13. päivä kesäkuuta. Näköhavainto irrallaan juoksevasta beaglesta Kaarinassa 15. kesäkuuta. Talteenotettu Pirkanmaalla 9. kesäkuuta musta pitkäkarvainen koira.

Lemmikkien etsintäsivusto verkossa on pullollaan katoamis-, havainto ja talteenottoilmoituksia.

Vuosittain sivustolle päätyy tietoja tuhansista karkureista. Päivittäin ilmoitetaan kadonneeksi kymmeniä kissoja. Talvella karkureissuille päätyy vähemmän lemmikkejä, kevään tullen karkailu yleistyy.

 

Lähikuvassa seisova kissa.

 

Karkurikissaa voi houkutella luo leikittämällä.

 

– Kesä on sesonkiaikaa, kun ihmiset menee mökeille. Usein koira karkaa siellä pihasta, kuvailee Karkurit.fi -sivustoa ylläpitävän Suomen Löytöeläinapu ry:n puheenjohtaja Maija Ankkuri.

Yhdistys on pyörittänyt verkkopalvelua yli 12 vuotta. Ilmoitukset katoamisista, havainnoista ja talteenotoista ovat kasvaneet vuosi vuodelta.

Kun yksi koira tai kissa löytyy, niin samalla monen muun kerrotaan lähteneen karkureissulle. Suomi on satojentuhansien lemmikkieläinten maa. 

Suomen Kennelliiton mukaan vuonna 2015 rekisteröitiin yli 45 000 koiranpentua, mikä on noin 500 pentua enemmän kuin edellisvuonna. Yksin rotukoiria on jo noin 500 000. Ja aina joku karkaa.

Karkaamisiin kaikenkirjavia syitä

Pitkään karkureiden parissa toiminut Maija Ankkuri laskeskelee, että syitä lemmikkien karkureissuihin on ainakin 15 erilaista. Yhtä tai yleisintä syytä on vaikea nostaa ylitse muiden.

– Karkureissulle ajaa turhautuneisuus, seikkailunhalu, jos koira jätetään pihalle yksinään. Monta kertaa riista vetää puoleensa. Jos koira on pihalla ja rusakko menee ohi, niin kyllä se helposti lähtee ajamaan sitä takaa.

Katoamispaikalle kannattaa jättää vaikka omistajalle tuoksuva pesemätön vaate.

– Maija Ankkuri

Ankkurin mukaan varsinkin koiria etsittäessä kaikkein tärkeintä olisi mahdollisimman pikaisesti laittaa katoamispaikalle omistajan tuoksua. Tämän jälkeen kannattaa tehdä ilmoitus löytöeläintarhaan, laittaa tieto karkulaisesta nettiin ja vasta sitten sännätä haravoimaan lähimaastoja.

– Katoamispaikalle omistajalle tuoksuva pesemätön vaate tai uuden koiran kohdalla jotakin rekvisiittaa sille tutusta edellisestä paikasta. Koiralla on tapana tulla katsomaan odotetaanko sitä, opastaa Ankkuri.

Konkarietsijä tietää, että koira yrittää kyllä tulla takaisin karkaamispaikalle. Ei tietenkään silloin, jos se on loukkaantunut, jäänyt loukkuun, takertunut hihnastaan kiinni tai joku on ottanut vapaana juosseen eläimen talteen.

Älä hiillosta koiraa huutelemalla

Ankkuri muistuttaa, että vapauteen kirmannutta koiraa ei yleensä huutelemalla saa palaamaan kotiin. Huutelu voi karkottaa koiran entistä kauemmas. Ankkurin tietoon on tullut yli kymmenen vuoden ajalta vain muutama tapaus, joissa huutelusta on ollut apua.

– Kun karkureissu on alkanut, niin sitten ei enää saa huudella. Tätä on monen vaikea käsittää. En tiedä, johtuuko se siitä, että koira muuttuu niin varautuneeksi, että se lähtee karkuun, jos huudat sitä.

 

Lähikuva koiranpennusta

 

Karkurikoirat päätyvät reissuiltaan yleensä viiden päivän kuluessa kotiin.

 

Huutelua huomattavasti tehokkaampi konsti on Ankkurin mielestä vaikkapa makkaran grillaus pihalla.

Sekä eläinten etsinnässä että kiinniotossa konstit ovat monet ja samat lääkkeet eivät suinkaan tepsi kaikkiin karkureihin.

– Missään nimessä koiraa ei saa alkaa ajaa takaa. Se voi luulla, että kyseessä on leikki. Ja arka koira saattaa säikähtää. Yleensä kaikki reagoivat takaa-ajoon pakenemalla.

Toisin kuin koiraa, karannutta kissa saa kutsua ja sille leperrellä. Kiinniotossa saattaa auttaa leikittäminen.

Suojeluvaiston herättäminen on paras keino, silloin kun se on mahdollinen.

– Maija Ankkuri

– Tempaa ruohoa tai kissan lelu käteen ja leikitellä sillä, niin kissa tulee kyllä, se on niin leikkisä. Jos eläin on loukkaantunut, niin tämä ei tietenkään päde. Esimerkiksi parvekkeelta pudonnutta kissaa on syytä houkutella ihan tietyllä tavalla, koska ne on usein sokissa.

Koirien kohdalla taas tehokkaaksi on havaittu eläimen suojeluvaiston herättäminen.

– Karkurin pitää tällöin olla näköetäisyydellä. Omistaja näyttelee satuttavansa itseään ja menee vaikka maahan. Suojeluvaiston herättäminen on paras keino, silloin kun se on mahdollinen.

Ankkuri kertoo, että koira tulee takaisin yleensä viiden päivän kuluessa karkaamisesta. Mitä pidemmäksi reissu venyy, sen epätodennäköisempää paluu on. Tosin aivan hiljattain hän kuuli tapauksesta, jossa yli kuukauden karkuteillä ollut dementoitunut 14-vuotias pohjanpystykorva oli palannut kotiin.

– En tiedä, oliko se niin dementoitunut, että ei muistanut jättäneensä laumansa. Koirat, jotka harhailee pitkään alkaa ehkä ikään kuin taantua susiaikaan ja tuntevat jättäneensä lauman, eivätkä enää uskalla mennä kotiin, arvelee Ankkuri.

Useimmilla karkuritarinoilla onnellinen loppu

Omistajat kantavat suurta huolta karanneista ja kadonneista lemmikeistään. Karvainen kaveri on monelle perheenjäsen. Suhtautuminen lemmikkeihin on kymmenessä viime vuodessa muuttunut hurjasti, eikä kiintyminen ole hellittämässä, päinvastoin.

Ankkuri lohduttaa karkureiden omistajia toteamalla, että useimmat lemmikit löytyvät, kun niitä etsitään – tai ainakin niiden kohtalo selviää, jos ottaa asiakseen sen selvittää.

– Varsinkin yksinäisille lemmikit ovat todella tärkeitä. Vanhoilla ihmisillä suhde lemmikkiin voi olla jopa paljon läheisempi kuin omiin lapsiin, joilla on jo omat perheet ja he asuvat kaukana, pohtii Ankkuri.