Harvardin energiaprofessori Danile Nocera kollegoineen on onnistunut kehittämään systeemin, joka tuottaa vedestä ja hiilidioksidista alkoholipohjaisia polttoaineita. Fotosynteesiksi kutsuttu menetelmä on sama, jolla kasvit tuottavat energiaa.

Nocera kohahdutti tiedemaailmaa jo viisi vuotta sitten kehittämällään keinotekoisella lehdellä, joka pilkkoo vettä vedyksi ja hapeksi auringonvalon avulla.

Nyt Science-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa Nocera tutkimusryhmineen kertoo kehittäneensä geenimuunneltuja bakteereja, jotka syövät vetyä sekä ilman hiilidioksidia ja tuottavat alkoholeja. Toistaiseksi menetelmällä on tuotettu isopropanolia, isobutanolia ja isopentanolia.

 
 

Noceran kehittämä keinotekoinen fotosynteesi on monin kerroin tehokkaampi kuin tehokkaimmilla kasveilla.

Kasvit muuntavat auringonvalon biomassaksi noin 1 prosentin hyötysuhteella, sillä suurin osa energiasta kuluu kasvin elintoimintojen ylläpitämiseen. Noceran bakteerit puolestaan tuottavat biomassaa 10,6 prosentin hyötysuhteella ja alkoholi 6,4 prosentin hyötysuhteella.

Hyötysuhde ei vielä päätä huimaa: tekniikan kaupallistaminen vaatii vielä huomattavasti tehokkaampaa alkoholintuotantoa.

Nocera aikoo jatkaa tekniikan kehittämistä Intiassa. Hän on kertonut tuntevansa siellä varakkaita liikemiehiä, jotka ovat valmiita rahoittamaan tekniikan jatkokehitystä yhteistyössä intialaisten tutkijoiden kanssa.