Uusien Apple- ja Samsung-puhelinten hienouksiin kuuluu vasta sormenjälkitunnistus, kun kiinalainen ZTE lisäsi puhelimeensa jo silmäskannerin.

 

 

 
 
Kiinalainen ZTE Grand S3 -puhelin avautuu, kun sitä katsoo oikea henkilö. Puhelimen kamera tunnistaa omistajansa skannaamalla silmän verisuoniston.

 

 

 

Ennen vanhaan noin kymmenen vuotta sitten kännykkä piti avata näppäilemällä siihen nelinumeroinen tunnusluku. Nykyisin niin Applen kuin Samsunginkin puhelimet tunnistavat käyttäjän sormenjäljestä.

Uuden kiinalaisen ZTE-matkapuhelimen saa käyttöön vain katsomalla sen näyttöä.

ZTE on esitellyt Kiinan markkinoilla uuden Grand S3 -mallin. Puhelimen etukamera tunnistaa henkilön skannaamalla silmän pienet verisuonet.

Apple on huhujen mukaan vasta kehittelemässä tekniikkaa

Silmän verisuonisto on skannaustekniikan tuottaneen EyeVerity-yrityksen mukaan aivan yhtä ainutlaatuinen kuin sormenjälki. Puhelinta ei myöskään voi hämätä näyttämällä sille omistajan kuvaa.

Puhelimen kamera tarkentaa vain silmän verisuonten selvimpiin kuvioihin, joten puhelin aukeaa, vaikka pitkään venynyt ilta kaupungilla tai vilustuminen olisi turvottanut käyttäjän silmät.

Aiemmin on huhuttu, että Apple ja juuri uuden Galaxy S6 -puhelimensa julkaissut Samsung olisivat myös kehittelemässä silmäskanneritekniikkaa.

Iirisskannerikin tulossa

Huhut koskevat kuitenkin niin sanottua iiristunnistusta, joka analysoi silmän värikalvon kuvioita. Apple ja Samsung eivät kuitenkaan ole kommentoineet iiristunnistukseen liittyvää tekniikkaa tähän mennessä millään lailla.

Sen sijaan sekä kiinalainen Viewsonic että japanilainen Fujitsu ovat esitelleet omat iirisskannerinsa, jotka todennäköisesti ilmestyvät matkapuhelimiin hyvin pian.

Pian kaikki laitteet tunnistavat sinut

Tulevaisuudessa yhä useammat laitteet käyttävät tunnistustekniikkoja. Ihmisten kasvonpiirteitä ja värikalvon kuvioita käytetään hyväksi niin poliisin työssä kuin kohdennetussa mainonnassakin.