Auringon ultraviolettisäteily vahingoittaa sekä ihoa että hiuksia. Molemmissa on samaa pigmenttipolymeeriä, melaniinia, joka suojaa perimäämme uv-säteilyn vaikutuksilta. Miksi iho sitten ruskettuu, mutta hiukset vaalenevat auringonpaisteessa?

Melaniini hajoaa ajan myötä ja sen väri haalistuu pitkästä uv-altistuksesta. Hiuksissa tämä saa aikaan vaalenemisen. Koska hiukset ovat kuollutta solukkoa ja koostuvat ainoastaan lipideistä, vedestä, pigmenteistä ja rakenneproteiineista, tuore melaniini ei hiuksessa pääse korvaamaan hajonnutta.

Melaniini ei myöskään pysty kulkeutumaan hiusjuuresta latvaa kohti. Tummempia, melaniinipitoisempia hiuksia kasvaa hiusjuuresta, ja siksi tummaa ”juurikasvua” voi näennäisesti olla niilläkin jotka eivät ole koskaan värjänneet hiuksiaan.

 
 

Ihosolut puolestaan ovat eläviä ja voivat reagoida ja sopeutua uv-säteilyyn. Kun aurinko osuu ihoon, kehomme tuottaa hormonia, joka sitoutuu melaniinia tuottaviin soluihin. Tämä saa solut tuottamaan enemmän melaniinia ja täten enemmän suojaa uv-säteilyä vastaan.

Melaniinia kertyy ensin alempiin epidermeihin, ja se muuttuu tummemmaksi siirtyessään ihon yläkerroksiin. Ajan myötä tämä johtaa rusketukseen, joka suojaa uv-säteilyltä jonkin verran paremmin kuin ruskettumaton iho.

Pitkittynyt altistuminen uv-säteilylle voi siitä huolimatta vahingoittaa ihon dna-molekyylejä. Vaurioituneet solut kasvattavat ihosyövän saamisen riskiä. Ruskettuminen ja toistuva palaminen auringossa moninkertaistavat riskin. Auringon voi siis huoletta antaa vaalentaa hiukset, mutta vaaleaihoisen ei kannata jättää suojaamatta ihoaan aurinkovoiteella ja oleilemalla varjossa voimakkaimman säteilyn aikaan.