Lundin yliopisto
 
 

Ruotsissa vihittiin tiistaina käyttöön Max IV -tutkimuslaitteisto, NyTeknik kertoo. Paikalla oli kuningas Kaarle Kustaan ja pääministeri Stefan Löfvenin lisäksi useita muita silmäätekeviä.

Lundissa sijaitseva Max IV on Ruotsin kaikkien aikojen suurin tutkimuslaitteistoinvestointi. Se tarjoaa tutkijoille mahdollisuuden eri aineiden ominaisuuksien selvittämiseen synkrotronisäteilyn avulla.

Max IV koostuu kolmesta hiukkaskiihdyttimestä, joista yksi on niin sanottu lineaarikiihdytin ja kaksi varastorenkaita. Suurimman pyöreän kiihdyttimen halkaisija on noin 168 metriä, ja se on 528 metrin ympärysmitallaan lähes Rooman Colosseumin kokoinen.

Lineaarikiihdyttimellä elektronit kiihdytetään lähes valonnopeuteen. Sieltä ne siirretään varastorenkaaseen, missä niiden ratoja taivutetaan magneettien avulla. Näin elektronit saadaan säteilemään intensiivistä valoa, joka on aallonpituudeltaan ultravioletin ja infrapunan väliltä. Valo ohjataan tutkimusasemiin, missä varsinaiset kokeet tehdään.

Uuden laitteiston avulla voidaan tehdä useita uudentyyppisiä kokeita, muun muassa rakentaa molekulaarisia pintoja, nähdä atomien ja molekyylien rakenteita ja koostumuksia sekä tutkia niiden ominaisuuksia riippumatta niiden suhteesta toisiinsa.

Yli kahden tuhannen tutkijan vuodessa odotetaan varaavan Max IV:sta tutkimusaikaa. Tutkimusaloja, joita laitteisto voi hyödyttää, on monenlaisia lääkekehityksestä saasteiden mittaamiseen.

Useisiin muihin tutkimuslaitteistoihin eri puolilla maailmaa aiotaan kopioida Max IV:ssa käytettyä toistaiseksi ainutlaatuista tekniikkaa. Laitteiston rakentaminen Lundissa alkoi vuonna 2010.

Laitteisto on tullut maksamaan noin kuusi miljardia kruunua eli 640 miljoonaa euroa. Useiden ruotsalaisten yliopistojen, säätiöiden ja muiden instituutioiden lisäksi sitä ovat rahoittaneet myös Suomen Akatemia muutamat tanskalaiset ja virolaiset tahot.