Lapissa aikaisin kukkineen hillan arvioidaan kypsyvän tavanomaista aiemmin. Luonnonvarakeskuksen Luken mukaan sadon määrä on arvailujen varassa, koska Lapissa ei ole kattavaa havaintoverkostoa. Hillaa ostavat yritykset povaavat kohtalaista satoa kuten yleensä.

Video: Hillasuo
 

Hillajängällä näyttää tulevan vain muutamalle mättäälle kesäkuun alun runsaasta kukinnasta huolimatta, toteaa toimittaja Tapani Leisti.

 

Lapin uutisten seurantajängällä hillaa näyttää tulevan vain muutamalle mättäälle kesäkuun alun runsaasta kukinnasta huolimatta. Kävimme Rovaniemellä katsomassa miltä näyttää tuolla hillasuolla nyt. Paikka on matalamättäinen avojänkä, siis tyypillinen hillapaikka metsäautotien varressa.

Lähes kaikki hillankukat tuolta avosuolta olivat hävinneet ja jäljellä olivat vain punertavat kukan kannat. Muutaman neliön alueella oli kuitenkin useita mättäitä, jossa oli runsaasti supulle menneitä hilloja. Niiden sisässä oleva raakile kypsyy ja lähiviikot näyttävät tuleeko niistä lopulta marjaa.

Saman suon reunamilla, korkeammissa varjopaikkojen mättäissä hilla kukkii yhä. 

Kohtalaista hillasatoa ennustavat marjanostajista tavoitetut Kauppapaikka Koivuniemi Kemijärveltä ja Polarica Rovaniemeltä.  Alueelliset satovaihtelut voivat olla suuria samallakin avosuolla. Kesäkuun lumisade ja rankkasateet ovat voineet pilata sadon osalla jängästä, mutta paikoin jänkää hilla on säästynyt.

Avosoiden suppuun menneiden hillojen kannalta alkaneet lämpimät kelit ja vielä kukkivan korpihillan kannalta lämmin ja alkukesää runsaampi pölyttävien hyönteisten määrä, ovat hyvä asia.

Etelä- ja Keski-Lapissa hillasadon odotetaan ajoittuvan heinäkuun toiselle ja kolmannelle viikolle ja Pohjois-Lapissa heinäkuun lopulle.