Kuva: Lappilainen lintumies rengasti jo 500:nnen kotkanpoikasen - "Korvaamaton apu"

 

Savukoskelainen lintumies Jarmo Ahtinen rengasti maanantaina viidennensadannen maakotkan poikasen. Vuoden luontovapaaehtoiseksikin 2013 valittu Ahtinen on toiminut Metsähallituksen luontopalvelujen vapaaehtoisena petolintujen pesätarkastajana vuodesta 1990 lähtien.

Ensimmäisen kotkarengastuksensa Ahtinen teki Kemijärvellä kesällä 26 vuotta sitten ja nyt viimeisimmän Savukoskella.

Rengastushommissa on Lappi tullut tutuksi, sillä eteläisimmän rengastuksensa Jarmo on tehnyt Kuusamossa, pohjoisimman Utsjoella, itäisimmän Sallan rajavyöhykkeellä ja läntisimmän Muoniossa.

Metsähallitus on palkinnut Jarmo Ahtisen vuonna 2013 Vuoden luontovapaaehtoinen –tittelillä. Hän on osallistunut vuodesta 1990 asti maakotkan, muuttohaukan ja merikotkan seurantatöihin vapaaehtoisena pesätarkastajana.

- Jarmon kaltaisia taitavia vapaaehtoisia lintumiehiä ja –naisia tarvittaisiin lisää petolintujen suojelutyöhän. He ovat aivan korvaamaton apu petolintujen suojelulle, he jaksavat vuodesta toiseen rämpiä reviireillään, sanoo petolintujen vapaaehtoisista pesäntarkastuksista Metsähallituksen luontopalveluissa vastaava ylitarkastaja Tuomo Ollila.

Uhanalaisten lajien seuranta on tärkeä osa lajien suojelutyötä. Metsähallitus koordinoi muutto- ja tunturihaukan sekä maa- ja merikotkan kantojen seurantaa ja suojelua. Tähän työhön osallistuu vuosittain yli 40 vapaaehtoista pesätarkastajaa.

Lähivuosina heitä tarvitaan todennäköisesti lisää. Liikkeelle voi lähteä uusien pesien raportoinnista. Metsähallitus maksaa sadan euron löytöpalkkion maakotkan tai merikotkan sellaisesta pesätiedosta, joka ei ole ennestään Metsähallituksen tiedossa. Maakotkan pesistä halutaan sijaintitietoa koko Suomen alueelta ja merikotkan pesistä entisen Lapin ja Oulun läänin alueelta.