Matalalla lentävät lennot saattavat pelottaa mursuja, jotka ovat nousseet Alaskassa maalle.

Mursu

 

Normaalisti mursut elävät merijäällä.

 

Yhdysvalloissa ilmailuviranomaiset ovat kehottaneet lentäjiä ottamaan mursut huomioon lentäessään Alaskan yllä.

Mursut ovat ilmastonmuutoksesta johtuen nousseet maalle Alaskassa. Lentäjien tulisi ilmailuviranomaisten mukaan varoa liian matalalla lentämistä, sillä se voi pelottaa mursuja.

Yhdysvaltain ilmailuviranomaiset tiedottivat tiistaina, että merijään vähentyminen Tsuktsienmerellä arktisella alueella on pakottanut naarasmursut pentuineen suuntaamaan mantereelle. Tsuktsienmeri sijaitsee Beringinsalmen pohjoispuolella Yhdysvaltain ja Venäjän välissä.

Paikalliset ihmiset ovat ilmaisseet huolensa lentojen aiheuttamasta häiriöistä mursuille. Matalalla lentävät lentokoneet saattavat aiheuttaa pakokauhun ja mursut voivat talloa poikasensa kuoliaaksi tai vahingoittaa ihmisiä, tiedottivat viranomaiset.

Ilmailuviranomaiset eivät voi määrätä poikkeavia lentoreittejä tai asettaa rajoituksia lentokorkeuksille. He aikovat kuitenkin tiedottaa lentäjiä maa-alueista, joilla mursuja oleilee  sekä muistuttaa, että mursujen häiritseminen on Yhdysvaltain laissa kielletty.

Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskuksen mukaan muutokset arktisen alueen merijäässä on saanut mursut viime vuosina nousemaan maalle. Normaalisti mursut elävät merijäällä. Viime vuonna jopa 35 000 mursua kasaantui rannalle Point Layn lähelle Alaskan pohjoisosissa.