Maapallon väestöstä noin kolmasosa elää alueilla, joilta Linnunrataa ei juuri voi nähdä. Syynä on valosaaste.

Eteläiseltä pallonpuoliskolta otettu kuva Linnunradasta.

 

Eteläiseltä pallonpuoliskolta otettu kuva Linnunradasta. Keskellä kuvaa näkyy Etelän risti -tähdistö. Vasemmassa laidassa näkyvä kirkas keltavalkoinen tähti on Alfa Centauri. Se on kolmoistähtijärjestelmä, jonka yhtä tähteä kiertää eksoplaneetta Alfa Centauri Bb.

 

Noin kolmasosa maapallon väestöstä elää niin valosaasteisilla alueilla, ettei Linnunrataa voi erottaa kunnolla yötaivaalta.

Italialaiset ja amerikkalaiset tutkijat ovat luoneet uuden maailmanlaajuisen kartan, josta näkyy valosaasteen määrä eri puolilla palloamme.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on tutkijoiden mukaan kokonaisia sukupolvia, jotka eivät ole koskaan nähneet Linnunrataa. Peräti 80 prosenttia amerikkalaisista ei pysty erottamaan taivasta halkovaa tähtivanaa valosaasteelta.

Valosaaste ei vain häiritse tähtitaivaan tarkkailua, vaan se myös vaikuttaa haitallisesti eläimiin. Tunnettu esimerkki on rantahiekasta kuoriutuneiden merikilpikonnien poikasten eksyminen meren sijaan sisämaassa näkyviä valoja kohti.

Tutkimuksessa on käytetty yhdysvaltalaisen Suomi NPP -sääsatelliitin keräämää dataa. Suomi-sana tulee suomalaistaustaisen tutkijan Verner Suomen nimestä.