Kun malarialoinen iskee raskaana oleviin naisiin, se käyttää salaista asetta – proteiinikoukkua. Sama rakenne voi löytää syöpäsolut ja viedä niihin myrkkyä. Loisesta kehitetäänkin maaliin ohjautuvaa ammusta, joka voisi pelastaa miljoonia syövältä.

 

 
Plasmodium falciparum -malarialoinen (siniset pisteet punaisissa verisoluissa, katso ympyrä) kiinnittyy raskaana olevien, malariatartunnan saaneiden naisten istukkaan proteiinikoukulla. Loisen käyttämää koukkua voidaan käyttää syöpäsolujen etsintään ja tuhoamiseen.

 

 

 

Malariahyttysen pisto voi olla kohtalokas. Pieni malarialoinen aiheuttaa nimittäin vuosittain noin 2,5 miljoonan ihmisen kuoleman.

Tutkijat ovat havainneet, että loisen yhtä leviämiskonstia voidaan hyödyntää niin, että sen avulla voidaan pelastaa miljoonia syöpäpotilaita.
 

Loinen ripustautuu koukulla istukkaan

Kun malarialoismuunnos iskee raskaana oleviin naisiin, se kiinnittyy istukkaan VAR2-proteiinikoukulla.

VAR2 tarttuu istukan CSA-molekyyleihin, joita on löydetty myös syöpää sairastavien kasvaimista.

Se tarkoittaa, että muun muassa aivo-, rinta-, iho-, maksa- tai eturauhassyöpäsolut voidaan etsiä ja tuhota VAR2-proteiinikoukun avulla.
 

Proteiinikoukku vie myrkyn syöpäsoluun

Hiirikokeessa tutkijat testasivat, voidaanko solunsalpaajia kantavilla VAR2-proteiinikoukuilla tappaa hiirten syöpäsoluja.

Yhdistelmä toimi – VAR2 toimitti myrkyn kohteeseen ja tappoi hiirten syöpäsolut, mutta ei vahingoittanut terveitä soluja.

Malarialoisen proteiinikoukun ja soluja vahingoittavan myrkyn yhdistelmä toimi kuin maaliin hakeutuva ammus.

Hiirillä tehtyjen kokeiden tuloksia ei tietenkään voida sellaisenaan soveltaa ihmisiin, mutta ne antavat osviittaa siitä, millainen potentiaali löydössä piilee. Jos kaikki sujuu hyvin, maailman ensimmäinen syöpää tuhoava täsmäammus voi olla valmis kymmenen vuoden kuluttua.